Bordo staat er helemaal alleen voor

Accomplices testify against Bordo

Geen politieke rugdekking meer

PARAMARIBO – Joël ‘Bordo’ Martinus, ooit een invloedrijk figuur met krachtige connecties in Suriname, ziet zichzelf nu zonder de steun van zijn politieke vrienden. Ook Ronnie Brunswijk, partijvoorzitter van de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP) en vicepresident van het land, had liever gezien dat Bordo zich had verantwoord in Suriname, in plaats van naar een ander land te vluchten, waar hij uiteindelijk toch in de boeien werd geslagen.

Brunswijk begrijpt echter ook waarom de in ongenade gevallen zelfverklaarde multimiljonair op de vlucht sloeg. De vicepresident bekritiseerde onder andere de gewelddadige wijze waarop invallen zijn gepleegd in de woning en andere panden van Bordo. Bordo heeft tijdens zijn aanhouding in Brazilië ook gesmeekt aan autoriteiten om niet uitgeleverd te worden aan Suriname, uit vrees voor zijn leven. “De manier of de handeling van de politie: alles kapot geschopt in de huizen. Die man was bang voor zijn leven”, verklaarde Brunswijk.

Ondanks zijn twijfels over de zware beschuldigingen die het Openbaar Ministerie (OM) tegen Bordo heeft ingediend, waaronder betrokkenheid bij een moordzaak, distantieert Brunswijk zich van het onderzoek. Deze afstandelijke houding wordt gedeeld door andere politieke toppers van coalitiepartij ABOP. Ook zij achten het niet wijs om op dit moment in de bres te springen voor Bordo die door Brazilië is uitgeleverd aan Frankrijk waar hij een veroordeling van drugsmokkel op zijn naam heeft…[+]