Vijf jaar cel voor Chinese MeToo-activiste die bijeenkomsten organiseerde

6 Vijf jaar cel voor Chinese MeToo-activiste die bijeenkomsten organiseerde

CHINA – De Chinese journalist en MeToo-activiste Huang Xueqin is vrijdag veroordeeld tot vijf jaar cel. Ze wordt beschuldigd van “staatsondermijning” omdat ze maatschappelijke bijeenkomsten voor Chinese jongeren organiseerde.

Huang werd samen met medeactivist Wang Jianbing in 2021 opgepakt. Beiden zaten in afwachting van hun straf lange tijd in een isoleercel. De strafzaak startte in september vorig jaar en vond volledig achter gesloten deuren plaats.

De aanleiding tot het proces zijn bijeenkomsten die de activisten organiseerden om onderwerpen als feminisme, lhbtiq+-rechten en arbeidsrechten te bespreken. De activisten ontkennen dat ze iets verkeerds hebben gedaan. Een Chinese rechtbank in de stad Guangzhou veroordeelde Huang vrijdag tot 5 jaar cel. Wang kreeg 3,5 jaar. De twee worden ervan beschuldigd dat ze anderen met hun bijeenkomsten “hebben aangezet tot ondermijning van de staatsmacht”.

Dit zouden ze onder andere hebben gedaan met “de publicatie van verdraaide en provocerende artikelen”. De beschuldiging van staatsondermijning wordt door de Chinese autoriteiten vaker ingezet om critici het zwijgen op te leggen.

Rond de rechtbank in Guangzhou was vrijdag veel politie aanwezig, schrijft persbureau Reuters. Ook werden aanwezigen ondervraagd. Een actiegroep die de activisten steunt, spreekt in een verklaring van een “onrechtvaardig proces”. “Hun inzet voor arbeidsrechten, vrouwenrechten en het bredere maatschappelijk middenveld zal door dit proces niet teniet worden gedaan”, zei de campagnegroep.

Een woordvoerder, die uit veiligheidsoverwegingen anoniem wil blijven, noemt de straf tegenover Reuters “langer dan verwacht en totaal onnodig”. “We steunen het voornemen van Huang om in beroep te gaan.” (NU)…[+]