Hongarije staakt verzet tegen EU-lidmaatschap Oekraïne, proces begint eind juni

10 Hongarije staakt verzet tegen EU-lidmaatschap Oekraïne, proces begint eind juni

OEKRAINE – Hongarije verzette zich lang tegen de toetredingsonderhandelingen, maar heeft dat verzet gestaakt. Daarmee kan Oekraïne op 25 juni officieel beginnen aan de jarenlange weg naar het EU-lidmaatschap.

Ook de onderhandelingen met Moldavië kunnen van start, meldt EU-voorzitter België.  Oekraïne vroeg al snel na de Russische invasie in februari 2022 het EU-lidmaatschap aan. In december waren EU-lidstaten het op een top in Brussel al eens geworden dat Oekraïne en Moldavië de onderhandelingen over toetreding mocht starten, zodra ze ook aan de laatste voorwaarden hadden voldaan. Ze moesten zich bijvoorbeeld beter wapenen tegen corruptie. De Europese Commissie oordeelde vorige week dat beide landen die opdrachten hebben voltooid.

Bijna alle EU-landen wilden vervolgens instemmen met het raamwerk voor de toetredingsonderhandelingen. Maar Hongarije bleef dat dwarsbomen. In december schreef de Hongaarse premier Viktor Orbán op Facebook dat toetreding van Oekraïne tot de EU “een slechte beslissing” was. Het land is ontevreden over bijvoorbeeld de omgang van Oekraïne met de Hongaarse minderheid in dat land.(NU)…[+]