Steeds meer jonge meisjes die weglopen van huis

run

PARAMARIBO – Het lijkt erop dat steeds meer jonge meisjes in de leeftijdsklasse van 12 tot en met 25 jaar van huis weglopen, wat verschillende jeugd- en buurtorganisaties zorgen baart. Jongerenwerker Dwight Samuel vertelt dat in de meeste gevallen op internet informatie wordt gevraagd wanneer zo’n tienermeisje van huis wegloopt, maar dat er geen melding wordt gemaakt wanneer ze weer terecht is. Hij heeft ook gemerkt dat de meeste jonge meisjes die van huis weglopen zich ophouden bij een vriend of soms meerdere mannen. “De jonge meisjes die van huis weglopen om zich op te houden bij een man moeten even hard gestraft worden als de persoon bij wie ze zich ophouden. Ook moet er een opvangcentrum komen dat deze meisjes begeleidt, zodat ze niet nog een keer weglopen en anderen die met zulke gedachten rondlopen weerhouden om die stap te zetten”, stelt hij.

Samuel vertelt dat bijna elke dag een radeloze moeder of ander familielid op sociale media om hulp vraagt om uit te kijken naar een dochter of nichtje. Verder is hij van mening dat er ook moet worden gekeken naar het straffen van met name de jonge meisjes die van huis weglopen om zich op te houden bij een man, en niet alleen de man moet worden gestraft. Volgens hem zullen dan steeds minder jonge meisjes uit huis weglopen. “We zien dat steeds meer jongeren van huis weglopen en vragen ons af waaraan dat kan liggen.” Samuel wil dat de verschillende ministeries die betrekking hebben op jongerenbeleid samen met verschillende organisaties aan tafel gaan zitten om te kijken hoe zij beleid kunnen maken om de jongeren bezig te houden. Ook doen zij een beroep op de ouders om te blijven praten met hun kinderen. Samuel vertelt dat er ook andere redenen zijn waarom jongeren besluiten van huis weg te lopen, maar hij stelt dat weglopen niet de oplossing is om problemen op te lossen.

De organisaties zijn van mening dat er meer beleid moet komen met betrekking tot jongeren. Ze betreuren het dat met het aantreden van de huidige regering het Ministerie van Sport en Jeugdzaken is opgesplitst en is opgegaan in twee verschillende ministeries die totaal niets met jongeren te maken hebben. Ze geven aan dat er weinig tot geen voorlichting wordt gegeven over andere ziekten zoals HIV. De organisaties hopen dat de regering dit jaar wel beleid maakt, omdat ook jongeren behoefte hebben aan ontspanning en voorlichting…[+]