Twee veroordeeld voor smokkel 118 kilo cocaïne

lady-jsurtice

PARAMARIBO – Brian W. en Terence B. hebben betrokkenheid gehad bij de smokkel van 118.590,5 gram cocaïne in bevroren vis. Brian W. is als organisator van de drugssmokkel gevonnist tot zes jaar gevangenisstraf en een boete van SRD 70 duizend, subsidiair acht maanden hechtenis.

Zijn kompaan Terence B. is veroordeeld tot vier jaar celstraf waarvan een jaar voorwaardelijk onder aftrek van de tijd in voorarrest met een proeftijd van twee jaar en een boete van SRD 40 duizend, te vervangen door zes maanden hechtenis. De drugs zijn gesmokkeld in bevroren vis, waarbij deze in Nederland is onderschept. Nadat de drugs waren onderschept, vroeg het Surinaamse Openbaar Ministerie middels een rechtshulpverzoek informatie aan Nederland. De verkregen informatie is volgens de rechter voldoende voor het ontstaan van redelijk vermoeden dat personen die de drugs hebben aangeboden een strafbaar feit hebben begaan.

Bij de verdachten was er sprake van aanhouding buiten het geval van ontdekking op heterdaad. De aanhouding was bevolen door de officier van justitie en gelast door de hulpofficier van justitie, waarna opsporingsambtenaren zijn overgegaan tot de aanhouding van de verdachten. De rechter geeft aan dat de aanhouding van de verdachten rechtmatig is verricht. In deze zaak is volgens de rechter niet in strijd gehandeld met het gelijkheidsbeginsel. Het is Brian W. die bevroren vis had aangeboden voor verzending naar Nederland. In deze zaak is ene K. die slechts als chauffeur heeft gediend. Hij is niet strafrechtelijk vervolgd. Aan K. was voorgehouden om te vertellen dat de lading van ene Aniel was die een fictieve persoon blijkt te zijn. Brian W. heeft samen met Terence B. de drugs uitgevoerd. De vis was verwerkt, geladen en vervoerd naar de luchthaven. Uit het rapport van het Nederlands Forensisch Instituut blijkt dat het om cocaïne gaat. Volgens de rechter hebben de mannen kennelijk gehandeld uit eigen financieel gewin. WJ…[+]