China zegt Australië twee nieuwe reuzenpanda’s toe, teken dat relatie verbetert

3 China zegt Australië twee nieuwe reuzenpanda's toe

CHINA – China leent Australië twee nieuwe reuzenpanda’s uit. De dierentuin in Adelaide heeft er al twee, maar die moeten volgens eerder gemaakte afspraken terug naar China. De komst van nieuwe panda’s toont aan dat de betrekkingen tussen de twee landen verbeteren.

De panda’s Wang Wang en Fu Ni verblijven sinds 2009 in Australië. Volgens vooraf gemaakte afspraken moeten ze eind dit jaar terugkeren naar China. “Maar ik kan jullie vertellen dat we zo snel mogelijk een nieuw paar even mooie, lieve en schattige panda’s zullen leveren”, zei de Chinese premier Li Qiang tijdens een bezoek aan de dierentuin in Adelaide.

China leent de zeldzame dieren alleen uit aan bevriende landen. Deze handel in panda’s wordt ook wel pandadiplomatie genoemd. De komst van een nieuw koppel is dus goed nieuws voor Australië. Het land probeert de relatie met China te stabiliseren, nadat die onder de vorige regering was verslechterd. Li is de eerste Chinese premier die Australië bezoekt sinds 2017, toen de betrekkingen tussen de twee landen begonnen te verslechteren. China is de belangrijkste handelspartner van Australië. Een diplomatieke ruzie mondde in 2020 uit in Chinese sancties op Australische producten zoals steenkool, hout, gerst, rundvlees en kreeft. Deze sancties zijn geleidelijk opgeheven sinds de Australische regering van premier Anthony Albanese twee jaar geleden aantrad. Die regering stelt zich minder hard op tegenover China. (NU)…[+]