Mediadelegatie Suriname voor Views Exchange programma in China

Media-delegatie-Suriname-voor-Views-Exchange-programma-in-China-

PARAMARIBO – Een Surinaamse delegatie bestaande uit zeven mediahuizen, onder leiding van Cherlique Lilienthal, woordvoerder van de president, vertoeft momenteel in China.  Dit bezoek, georganiseerd op uitnodiging van de Chinese ambassade in Suriname, duurt van 9 tot 20 juni en richt zich op het versterken van de samenwerking tussen Suriname en China op het gebied van communicatie en media. Alle kosten voor deze reis worden door China gedekt.

 Dit programma is bedoeld om de samenwerking tussen Surinaamse en Chinese mediaorganisaties te bevorderen, in navolging van de Memoranda of Understanding, die werden ondertekend tijdens het staatsbezoek van president Santokhi aan China. De delegatie vertrok op 9 juni uit Suriname en arriveerde op 11 juni in Beijing. De eerste ontmoeting was met Xinhua News Agency, waar Lilienthal en Yuan Bingzhong, Deputy President van Xinhua, van gedachten hebben gewisseld hoe de samenwerking op het gebied van communicatie versterkt kan worden. Er werden voorstellen gedaan voor de uitwisseling van content en personeel.

De delegatie kreeg een rondleiding door het nieuwe geavanceerde mediacentrum van Xinhua News Agency. Eerder had Xinhua een interview afgenomen met president Santokhi in Suriname en verslag gedaan van zijn activiteiten tijdens het staatsbezoek aan China. Woensdag woonde de delegatie de dagelijkse persconferentie van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken bij. Na de persconferentie had de woordvoerder van het ministerie een gesprek met de Surinaamse delegatie, gevolgd door een ontmoeting met Qu Yuhui, Deputy Director-General of the Department of Latin American and Caribbean Affairs. Hier kwamen regionale kwesties en verdere samenwerking tussen beide landen ter sprake, meldt de Communicatie Dienst Suriname.

Donderdag werd een bezoek gebracht aan China Media Group (CMG), een van de grootste mediabedrijven in China. CCTV en CGTN zijn bekende internationale tv- zenders, die ook vallen Onder CMG. Mogelijkheden voor samenwerking en uitwisseling van content waren op dit gesprek van hoge prioriteit, waarbij de delegatie uitgenodigd werd om deel te nemen aan het China Media Forum in oktober dit jaar. Teng Yunping, Director, CMG International Communication Planning Bureau, toonde interesse in uitwisselingsprogramma’s en samenwerkingsinitiatieven op verschillende platvormen. Er is ook belangstelling om de samenwerking met SCTV te hervatten. SCTV is de enige lokale Chinese tv-zender. Er zal getracht worden meer mediaorganisaties te betrekken bij deze internationale initiatieven.

De delegatie bestaat, naast de woordvoerder van de president, uit Abigail Kemp, manager administratieve diensten bij Communicatie Kabinet President, Raoul Abisoina, directeur van de STVS, Rikky Doekhi, onderdirecteur van de STVS, Alirio Polsbroek, hoofdredacteur van Times of Suriname, Sandeep Oemraw, eindredactielid bij Dagblad Suriname, Arantxa Swedo, productiestaf bij Algemene Televisie Verzorging, Terence Oosterwolde, waarnemend hoofdredacteur bij De Ware Tijd en Vincent Liu, manager en camera-journalist bij Surinamese Chinese Televisie…[+]