Kandidaten Franse verkiezingen trekken zich terug om partij Le Pen af te stoppen

8 Kandidaten Franse verkiezingen trekken zich terug om partij Le Pen af te stoppen

PARIJS – Daags na de verkiezingsnederlaag van Emmanuel Macron zien linkse en centrumpartijen een gemeenschappelijke vijand in de radicaal-rechtse partij van Marine Le Pen. Terwijl kandidaten zich opmaken voor de tweede ronde, liggen alle opties nog open. Maar een politieke impasse dreigt.
Na de eerste ronde van de verkiezingen op zondag is nog veel onduidelijk én onbeslist. Maar één ding lijken de linkse en centrumpartijen niet te willen: dat Rassemblement National (RN) in ronde twee de grootste wordt. De radicaal-rechtse partij van de doorgewinterde Le Pen won volgens de exitpolls meer dan een derde van de Franse stemmen.
Dat er nog zoveel onbeslist is, heeft te maken met het ingewikkelde Franse kiesstelsel, dat is opgedeeld in twee kiesrondes. Fransen stemmen namelijk op kandidaten uit hun eigen kiesdistrict, waarvan er in totaal 577 zijn. Kandidaten die in de eerste ronde meer dan 12,5 procent van de stemmen haalden, mogen meedoen in een tweede ronde – behalve als één kandidaat in de eerste ronde de absolute meerderheid haalde.
Het idee is dat er bij een versplinterde uitslag minder kandidaten in de tweede ronde overblijven. De kandidaat met de meeste stemmen in de tweede ronde mag naar de Assemblée Nationale, het Franse parlement. In veel districten blijven doorgaans twee kandidaten over, maar door de hoge opkomst van zondag (bijna 70 procent) blijven deze keer in veel gevallen drie kandidaten over: in 311 van de 577 districten is dit het geval. (NU)…[+]