Mogelijk zware onweersbui opkomst

3 Mogelijke zware onweersbui opkomst

PARAMARIBO – Volgens de weersvoorspelling wordt er morgen een zware onweersbui verwacht boven het grondgebied van Suriname. De Meteorologische Dienst Suriname voorspelt dat in de ochtenduren langs de kust lichte tot plaatselijk matige buien kunnen vallen, mogelijk vergezeld van onweer. In de middag zullen er langs het kustgebied plaatselijke lichte buien voorkomen, die in intensiteit toenemen richting het zuiden. In de middag tot avond bestaat er kans op matige tot zware onweersbuien met windstoten.

Orkaan Beryl, die de afgelopen dagen actief was in het Caribisch gebied en al enkele levens heeft geëist, is inmiddels opgeschaald naar de vijfde categorie, de hoogste die het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) toekent. Beryl beweegt momenteel door het Caribisch gebied en veroorzaakt overlast op verschillende eilanden. De situatie kan nog verergeren, aangezien Beryl naar verwachting ‘levensbedreigende winden en stormen’ zal brengen op Jamaica en de Kaaimaneilanden, volgens het National Hurricane Center. Deskundigen beschouwen het als uitzonderlijk dat een orkaan zo vroeg in het seizoen al zo krachtig is.

De premier van Jamaica, Andrew Holness, heeft vanwege de verwachte koers, kracht en impact van Beryl het hele land uitgeroepen tot rampgebied, meldt The Jamaica Observer. Dit betekent dat alle inwoners van het Caribische eiland tussen 06.00 en 18.00 uur lokale tijd binnen moeten blijven. Holness verklaarde de noodtoestand om de veiligheid van iedereen tijdens de doortocht van de storm te waarborgen en om te voorkomen dat personen met kwade bedoelingen de straat op gaan. Deze rampstatus geldt voor de komende zeven dagen in Jamaica.

Surinaamse autoriteiten hebben gemeld dat Beryl afgelopen zaterdag, toen nog een tropische storm, Suriname passeerde en snel daarna tot een orkaan uitgroeide voordat het langs Guyana trok. De Meteorologische Dienst Suriname (MDS) heeft geen melding gemaakt van Beryl omdat de impact op Suriname zich beperkte tot een toename van neerslag, intensiteit van onweersbuien en/of wind. Deze factoren zijn wel opgenomen in de weersverwachtingen van zaterdag 29 juni en zondag 30 juni, zonder specifiek te verwijzen naar tropische storm Beryl. Nu het orkaanseizoen in het Caribisch gebied is begonnen, blijft waakzaamheid essentieel. De MDS zal tijdig melding maken van extreme weersomstandigheden en blijft in contact met relevante organisaties, instellingen en media…[+]