Sasi Sura start op 8 juli

9-Sasi-Sura-start-op-8-juli

PARAMARIBO – De heilige vastenmaand Sasi Sura voor Surinamers die het Javanisme belijden, begint volgens de Javaanse kalender op maandag 8 juli en eindigt op 8 augustus. De meeste religieuze organisaties van Javanisten houden hun slametan, een gemeenschappelijk religieus ritueel, op de eerste dag in hun Sanggar (gebedshuis).

Op de eerste dag zullen Javanisten zich onthouden van voedsel, drank en genotsmiddelen gedurende 24 uur. De naam Sasi Sura (Soero) kan als volgt worden verklaard: “Sasi” betekent maand, “Sura” komt van het woord “Suci” wat “heilig” betekent en “Raga” (rogo) wat “lichaam” betekent. In deze maand worden zowel lichaam als geest gereinigd door vasten, ook wel “tappa brata” (toppo broto) genoemd.

“Tapa brata” wordt vaak in de natuur, zoals in het bos, uitgevoerd, met respect voor alles wat leeft in de natuur, onder leiding van hun Guru (leermeester). Dit wordt drie dagen voor Sasi Sura gedaan. Na het vasten of “tapa brata” wordt een kleine slametan, genaamd “among among”, gehouden. Dit kan op de eerste dag of drie dagen voor Sasi Sura plaatsvinden, afhankelijk van de Guru.

Op de eerste dag van Sasi Sura wordt een dankdienst/slametan gehouden in de Sanggar/gebedshuis voor de leden van de organisatie. Voorafgaand aan deze dienst, rond 18.00 uur, wordt er eerst gebeden door de kerkelijke raad en leden die zich verdiept hebben in de leer. Na de slametan, een gemeenschappelijke heilsmaaltijd, worden nieuwe leden gedoopt, ook wel “wirid” genoemd, om zich te reinigen. Dit wordt gedaan door de geestelijk leider en de nieuwe leden worden “murid-murid” genoemd, leerlingen die die avond worden ingewijd om zich te verdiepen in het Javanisme onder begeleiding van hun Guru.

Gedurende deze maand mogen de Javanisten vasten, genaamd “tapa brata”, waarbij ze zich 24 uur onthouden van voedsel en genotsmiddelen. In deze maand zijn feestactiviteiten, verhuizingen en de bouw bij eerste steenlegging niet toegestaan. Negatieve emoties zoals depressie, haat, verdriet, irritatie, pijn, arrogantie, eigenwijsheid en egoïsme moeten worden verbannen. Het lichaam wordt gevoed door geestelijke voeding, waarbij het belangrijk is gedurende de hele maand naar de Sanggar/gebedshuis te gaan voor gezamenlijke gebeden. Na de dienst wordt er een lezing gehouden over empathie jegens medemensen…[+]