Spanje naar halve finale EK

Spanje-naar-halve-finale-EK

VOETBAL – Spanje heeft ten koste van Duitsland de halve finales bereikt op het EK. De Spanjaarden stonden een groot deel van de tweede helft op voorsprong, slikten vlak voor tijd de gelijkmaker, maar kwamen die in de verlenging te boven: 2-1. Mikel Merino besliste de wedstrijd met een rake kopbal in de 119de minuut. Het kwartfinaleduel werd op voorhand beschouwd als finalewaardig. Een treffen tussen twee titelfavorieten, beide al drievoudig Europees kampioen. Een herhaling van de eindstrijd op het EK 2008 ook. En toch vooral een duel tussen smaakmakers, spelers die met spelvreugde en verrassingen iets extra’s bieden. Lamine Yamal en Nico Williams van Spanje, Jamal Musiala en Florian Wirtz bij Duitsland. Mede door wat die jongelingen tot nu toe al hadden laten zien op dit toernooi keken liefhebbers uit naar wat zich in Stuttgart af zou spelen. Maar uitblinken bleek in deze fase van het toernooi niet makkelijk. De wedstrijd werd op het scherpst van de snede gespeeld. Door stevige overtredingen, veel onderbrekingen en tactische aanpassingen werd het een voetbalgevecht waarin invaller Dani Olmo beslissend leek. Duitsland had na zijn treffer in de 52ste minuut nog alle tijd om in ieder geval gelijk te maken. De grote kansen die nog kwamen, waren deze avond niet besteed aan spits Kai Havertz en de populaire pinchhitter Niclas Füllkrug. Vlak voor tijd was het Wirtz die voor het doel opdook en een gewonnen kopduel van Joshua Kimmich van dichtbij tot doelpunt promoveerde. In de verlenging leek Duitsland, door veel wissels spelend met veel meer aanvallend ingestelde spelers dan Spanje, kansrijker. Het miste flinke kansen en smeekte om een strafschop bij hands van Marc Cucurella. Maar Olmo had nog iets moois bewaard. Hij bediende met een afgemeten voorzet de ingevallen Mikel Merino, die met zijn hoofd 2-1 maakte en het gastland in rouw dompelde.