Portugal in de rouw: “Dit is ons nog nooit overkomen”

Portugal in de rouw

VOETBAL – Het zit erop voor Portugal, dat vrijdag strandde in de kwartfinale van het EK in Duitsland. Dit schrijven de Portugese media na de verliespartij tegen Frankrijk.

Het was de laatste keer dat Pepe (41) en Cristiano Ronaldo (39) hun kunstje op een EK hebben vertoond. Hoewel eerstgenoemde dat nog niet heeft aangekondigd, is het gezien zijn leeftijd wel zeer aannemelijk. “Pepes afscheid van het nationale team (met tranen). Cristiano Ronaldo’s afscheid op een EK (zonder tranen). Portugal neemt met veel frustratie afscheid van Euro 2024”, schreef Publico. “Na 120 minuten voetbal en negen strafschoppen is dit wat er overbleef in Hamburg, tegen een Frankrijk dat wel met risico speelde door op een strafschoppenserie te mikken.”

Bij A Bola is er vooral lof voor Pepe, die op 41-jarige leeftijd laat zien dat de sleet er nog niet op zit. “Het is ongelooflijk hoe hij er na de 90ste minuut nog in slaagde om twee cruciale tackles in te zetten. Hij schuwde de tranen niet toen hij werd geconfronteerd met de Portugese uitschakeling.”

Voor Ronaldo is er minder lof. “Het team verbeterde naarmate het toernooi vorderde, maar de aanvoerder volgde daarin niet. Hij kon geen verbinding maken met zijn collega’s, noch zijn aanwezigheid op het veld opdringen. Hij neemt zonder doelpunt afscheid van het EK, maar laat wel een flinke erfenis na.”

A Bola weet wel wie Ronaldo waarschijnlijk op zal volgen als held van Portugal: Nuno Mendes. “Hij heeft alles om de erfenis van Ronaldo te continueren. Wat een prestatie van de linksback! Hoewel hij tekenen van vermoeidheid vertoonde, vond Nuno Mendes altijd de energie om nog meer te geven.”

 

Het viel O Jogo op dat Portugal drie wedstrijden op rij geen doelpunt heeft weten te maken, een historische statistiek. ‘Dat is Portugal nog nooit eerder overkomen op een EK of WK. In de geschiedenis van ons land is het gebeurd dat we slechts één keer scoorden in drie wedstrijden, maar nooit dat we drie duels op rij droog stonden.’

Van Ronaldo kwam het dus ook niet, al zal de Portugees wel worden herinnerd vanwege zijn legendarische status. ‘Dit toernooi scoorde hij niet. Dat is hem nog nooit overkomen. Toch eindigt Ronaldo met veel records, waaronder die van het meeste aantal EK-doelpunten (14).’ (VI)…[+]