’Fake’ astronauten op Mars mogen eindelijk naar buiten

mars2

FLORIDA – De vier vrijwilligers die een jaar lang op een valse versie van Mars hebben gewoond, mogen eindelijk naar huis. NASA lanceerde het experiment om toekomstige missies naar Mars voor te bereiden.

Twaalf maanden lang leefden Kelly Haston, Anca Selariu, Ross Brockwell en Nathan Jones geïsoleerd van de rest van de wereld. Omgeven door rood zand en een koepel die hen afschermde van de wereld, leefden de vier op zo’n 160 vierkante meter. En dat gedurende liefst 378 dagen, net iets meer dan een jaar. Nu mogen ze eindelijk gaan en staan waar ze willen.

Het Amerikaanse ruimteagentschap NASA zette het project op poten om missies naar Mars voor te bereiden. Gedurende meer dan een jaar werd een missie naar de rode planeet gesimuleerd door de bemanning. Ze deden er “Marswandelingen”, kweekten en oogsten verschillende groenten, onderhielden de apparatuur en opereerden onder stress, zoals op Mars kan gebeuren. Zelfs de communicatie met de aarde werd vertraagd, net zoals bij een echte missie. Zo zat er soms tot 20 minuten tussen de communicatie en maakten ze twee keer een black-out mee van twee weken.

Maar de grootste uitdaging, dat is volgens de Angelo Vermeulen, een bioloog gespecialiseerd in de ruimtevaart, de groepsdynamiek en de isolatie. Tijdens een kortere versie van het experiment, waarbij zes mensen vier maanden onder een plastic koepel leefden op Hawaï, was hij erbij als gezagvoerder. “Ik moest de groep bij elkaar houden, want die samenhang is essentieel”, vertelt hij.

“Vaak zie je dat één iemand zich in zulke experimenten, of ook tijdens ruimtemissies, wat afzondert van de groep. Logisch, want je hebt behoefte aan wat privacy. Ook tussen de crew in het station en de crew in het controlecentrum ontstond er spanning, wat ook wel vaker gebeurt in ruimtemissies. Je kijkt anders naar de dingen als je daar zit.” De NASA plant nog twee gelijkaardige studies de komende jaren en wil in totaal twaalf personen testen. (De Telegraaf)…[+]