Frans kasteel staat te koop voor nul euro

Château-de-Lagarde

LAGARDE – Wie geld over heeft en altijd al een kasteelheer wil zijn: dit is je kans. De organisatie achter het Franse Château de Lagarde doet het middeleeuwse kasteel gratis van de hand, maar de koper moet wel genoeg fondsen hebben om alle broodnodige restauraties te kunnen uitvoeren.

Na twaalf jaar sluiten de deuren van Château de Lagarde, een kasteel uit de 11e eeuw in het departement Ariège, in het zuidwesten van Frankrijk. Een bezoekje brengen zal deze zomer niet meer mogelijk zijn. Dat heeft Per Lé Castel, de organisatie die verantwoordelijk is voor het kasteel, beslist. “Na twaalf jaar collectief avontuur kunnen we om administratieve redenen helaas geen bezoeken meer aanbieden. Dit spijt ons allemaal”, aldus de vereniging op haar website.

Die administratieve redenen zouden eigenlijk veiligheidsredenen zijn. Er zouden dringend renovaties moeten gebeuren in het kasteel om veilig bezoeken te kunnen organiseren op de locatie. Maar daar heeft de organisatie geen budget voor. Ieder jaar zouden er nog geen 10.000 mensen naar de regio afzakken om het kasteel te bezoeken. En veel andere inkomensbronnen zijn er niet. Er worden wel enkele evenementen, zoals huwelijken of andere feesten, op de site georganiseerd, maar meer niet. „Om het kasteel volledig toegankelijk te maken zouden miljoenen euro’s nodig zijn”, zegt de voorzitter van de vereniging. “Het restauratieproject zou twee keer zoveel kosten als dat van de Notre-Dame in Parijs…”

De vereniging gaat daarom op zoek naar een koper. Al zal die voor de eigendomsakte niet met er veel over de brug moeten komen. “Als iemand het wil, schenken we het”, vertrouwde de man Ouest-France toe. “Maar niemand wil zich hiermee bezighouden omdat het een financiële aderlating is. Er zijn tientallen kastelen in deze staat in Frankrijk.” (De Telegraaf)…[+]