VS en Duitsland voorkomen Russische aanslag op topman Duitse wapenfabriek

7 VS en Duitsland voorkomen Russische aanslag op topman Duitse wapenfabriek

VS – De Verenigde Staten en Duitsland hebben eerder dit jaar een moordpoging van Rusland verijdeld. Die was gericht op de topman van een Duitse wapenfabriek, die wapens levert aan onder meer Oekraïne. Dat melden CNN en The New York Times.

Meerdere Amerikaanse en westerse functionarissen die bekend zijn met de gebeurtenis zeggen dit tegen de twee Amerikaanse nieuwsmedia. Meer hoge figuren uit de wapenindustrie zouden op een Russische lijst staan om geliquideerd te worden. Het gaat volgens CNN om meerdere Europese wapenfabrikanten die een rol spelen bij de militaire bevoorrading van Oekraïne.

Maar de plannen om Rheinmetall-topman Armin Papperger uit te schakelen waren het concreetst. Rheinmetall is de grootste wapenfabrikant van Duitsland en produceert onder meer artilleriegranaten van 155 millimeter. Daar maakt de Oekraïense krijgsmacht veel gebruik van in de oorlog met Rusland. Amerikaanse inlichtingendiensten informeerden Duitsland toen ze van het Russische plan hoorden. Zo konden Duitse veiligheidsdiensten Papperger beschermen en de moordpoging voorkomen. Een Duitse regeringsfunctionaris bevestigt tegenover CNN dat het land door de VS was gewaarschuwd. (NU)…[+]