Franse ambassadeur herhaalt belang ratificeren grensprotocol

4 Franse ambassade cr

PARAMARIBO – De illegale goudwinning in het Marowijnegebied en illegale visserij in Franse wateren zijn nog steeds zorgpunten die harder moeten worden aangepakt. Daarom herhaalt de Franse ambassadeur, Nicolas de Lacoste, zijn verzoek aan Suriname om het grensprotocol te ratificeren.

Deze gezamenlijke grenspatrouille-overeenkomst tussen Suriname en de Franse kant werd in 2006 ondertekend en trad in 2022 in werking. Echter, tot op heden heeft Suriname de samenwerkingsovereenkomst niet geratificeerd. Waarom dit nog is gebeurd, is onduidelijk. Het grensprotocol biedt autoriteiten van zowel Suriname als Frans-Guyana de mogelijkheid patrouilles uit te voeren op de rivieren aan de oostelijke grens van ons land. Volgens De Lacoste voert de Franse politie regelmatig controles uit langs de oostelijke grens.

Tijdens een persbijeenkomst gisteren zei de Franse ambassadeur dat illegale goudwinning in het grensgebied van Suriname en Frans-Guyana nog steeds nadelige effecten heeft op mens en milieu. Bij deze goudwinningsactiviteiten wordt veelal gebruikgemaakt van het schadelijke kwik. Volgens de diplomaat heeft onderzoek uitgewezen dat hoge kwikgehaltes voorkomen bij onder anderen moeders en baby’s. De vervuiling van de Marowijnerivier door illegale goudwinning is volgens de ambassadeur ook enorm groot. “Voorheen stond de Marowijnerivier bekend om zijn rijkheid aan biodiversiteit. Maar door de vervuiling is deze langzaam aan het uitsterven”, zei een bezorgde ambassadeur. Hij herinnerde eraan dat een paar maanden geleden de Fransen samen met Surinaamse autoriteiten een helikoptervlucht hebben gemaakt boven de verschillende goudmijnen in het Marowijnegebied, waarbij ook duidelijk werd hoe ernstig de rivier vervuild is door goudwinning en de enorme ontbossing in het gebied.

De Lacoste zegt dat de Fransen altijd bereid zullen zijn om Suriname te helpen bij het aanpakken van illegale goudwinningsactiviteiten. Een ander zorgpunt dat hij aanhaalt zijn illegale vispraktijken in Franse wateren. Het overgrote deel van de illegale vissers die opereren in Franse wateren is afkomstig uit onder andere Guyana ,Suriname en Brazilië. “De vishoeveelheden nemen af en de zeeschildpadden verdwijnen. Terwijl we praten, komt er opnieuw een Franse delegatie naar Paramaribo om deze kwestie met de Surinaamse autoriteiten te bespreken”, aldus de ambassadeur…[+]