Accountant constateert geen onverantwoorde bedragen bij Van den Bergh

rechten 3a

PARAMARIBO – Een accountant heeft bij het opmaken van de jaarrekening voor het bedrijf van Gerardus van den Bergh en Asha Badal geen onverantwoorde bedragen aangetroffen. Hij kreeg de opdracht om de jaarrekeningen op te maken, wat hij ook heeft gedaan. Van den Bergh en Badal moeten zich verantwoorden voor gekwalificeerde verduistering van geld dat door ondernemer Vijai Kirpalani aan hen was verstrekt in verband met het Kippieproject.

De getuige vertelde gisteren dat hij de accountant was van het bedrijf van de verdachten. Hoewel rechter Lydia Ravenberg de getuige voorhield dat hij zijn verschoningsrecht kon gebruiken, zag de accountant daarvan af. Hij was bereid een verklaring af te leggen.

De accountant is niet bekend met het rapport over het Kippieproject, waarin Surinaamse kip goedkoper zou worden verkocht dan buitenlandse kip. In het rapport heeft de administratieve boekhoudkundige aangegeven dat bepaalde bedragen niet zijn verantwoord. Zo heeft zij aangegeven dat op 31 januari 2019 USD 201.258 niet is verantwoord. Volgens de accountant heeft hij wel gemerkt dat het bedrijf van Van den Bergh verlies had geleden. De administratieve boekhoudkundige spreekt over het niet verantwoorden van geld door het bedrijf, maar daarvan weet de accountant niets af.

De werkwijze van de accountant is dat hij onder meer de leningen bekijkt en de investeringen analyseert. Hij ontvangt de kolommenbalans van het bedrijf en gaat na of die juist is. Vervolgens stelt hij zijn jaarrekening op en maakt daarbij gebruik van SRD-bedragen. Hij neemt alle investeringen en aangeleverde facturen mee in zijn rapportage. Hij heeft zich gehouden aan de beroepscodes van accountants. Er zijn leningen verstrekt aan het bedrijf van Van den Bergh waarmee geïnvesteerd is. De verdachten krijgen rechtsbijstand van raadsman Murwin Dubois.

Ondernemer Vijai Kirpalani heeft in zijn getuigenverklaring aangegeven dat Van den Bergh zich als deskundige op het gebied van kip heeft voorgedaan, terwijl hij dat niet was. Hij stelde geld aan Van den Bergh ter beschikking voor het Kippieproject, maar dat geld is volgens hem door de verdachte te eigen bate aangewend. In augustus wordt de behandeling van deze zaak voortgezet. WJ …[+]