Wanica Ziekenhuis opgescheept met SRD 14 miljoen schuld uit COVID-19-periode

6 Wanica Ziekenhuis opgescheept met SRD 14 miljoen schuld

PARAMARIBO – Het Regionaal Ziekenhuis Wanica heeft tijdens de COVID-19-periode grote schulden gemaakt. Tot op heden heeft het ziekenhuis SRD 14,4 miljoen aan openstaande schulden bij diverse crediteuren. Dit zegt minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid. Er zijn wel al stappen ondernomen om de achterstallige betalingen aan kritische crediteuren in te lopen, maar dit verloopt moeizaam.

“Ik wil mijn opvolger niet belasten met grote schulden”, zegt de minister. Hoe de schuld van het ziekenhuis, dat onder beheer van de staat valt, zal worden verrekend, is nog onduidelijk. Het ziekenhuis kampt ook met andere prioriteiten, waaronder verplichtingen naar het personeel. “We kunnen geen wonderen verrichten door snel veranderingen door te voeren. Het vereist zorgvuldige planning en uitvoering, rekening houdend met het beschikbare budget, het personeelsbestand, de logistiek en de interne uitdagingen van de ziekenhuizen zelf”, aldus Ramadhin.

De minister verzekert dat ondanks de financiële druk, de kwaliteit van de zorg een prioriteit blijft bij het ziekenhuis. Er wordt hard gewerkt aan het vinden van een evenwicht tussen het nakomen van financiële verplichtingen en het bieden van hoogwaardige zorg aan patiënten. Volgens de minister is ook een realistische kijk op de kortetermijnproblemen noodzakelijk.

De COVID-19-periode heeft veel druk gelegd op de gezondheidszorgsystemen wereldwijd, en het Regionaal Ziekenhuis Wanica is geen uitzondering…[+]