Gevangenen worden eerder vrijgelaten door overvolle Britse gevangenissen

5 (08.30 uur) Gevangenen worden eerder vrijgelaten door overvolle Britse gevangenissen

LONDON – De nieuwe Britse regering gaat duizenden gevangenen eerder vrijlaten omdat de cellen overvol zitten. Dat heeft minister van Justitie Shabana Mahmood bekendgemaakt. Volgens haar is er geen andere manier is om het capaciteitsprobleem in het gevangeniswezen te bestrijden.

 De penitentiaire inrichtingen zijn zo vol dat volgens de minister het eerder vrijlaten van gevangenen noodzakelijk is “om te voorkomen dat het hele gevangeniswezen instort”. Ze vreest dan “een totale ondergang van orde en recht in het land”.

 Volgens Mahmood is er nog ruimte voor maar zevenhonderd extra mannelijke gedetineerden. De gevangenissen werken volgens Mahmood sinds begin afgelopen jaar met 99 procent van de capaciteit. Er zijn momenteel wel zes gevangenissen in aanbouw.

 Het is niet de bedoeling dat veroordeelde zware criminelen eerder vrijkomen. De regering wil gevangenen die toch al in aanmerking komen voor vervroegde en/of voorwaardelijke vrijlating eerder vrijlaten. Zo zou bijvoorbeeld iemand die in aanmerking komt om vrij te komen na de helft van de straf te hebben uitgezeten, nu naar huis kunnen na het uitzitten van 40 procent van de straf. Het plan moet nog in detail worden uitgewerkt en treedt in september in werking.

 In Groot-Brittannië zitten 87.505 mensen vast onder wie 83.800 mannelijke gevangenen. Engeland en Wales hebben in vergelijking met andere landen in het westen van Europa de meeste gevangenen per hoofd van de bevolking. (NU.nl)