Leden CHS en OKB beëdigd

3 (04.00 uur) Leden CHS en OKB beëdigd

PARAMARIBO – Het staatshoofd, President Chandrikapersad Santokhi, heeft op 11 juli 2024 op basis van zijn grondwettelijke bevoegdheid leden en plaatsvervangende leden van zowel het Centraal Hoofdstembureau (CHS) als het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) beëdigd tijdens een plechtigheid op het presidentieel paleis in Paramaribo. Met deze beëdiging zijn beide grondwettelijke organen versterkt en kunnen zij op volle sterkte hun taken uitvoeren.

Met de overgang van een districtenstelsel naar een landelijk evenredigheidsstelsel is het CHS nu verantwoordelijk voor het ontvangen, onderzoeken en goedkeuren van kandidatenlijsten voor De Nationale Assemblee.  “Met het nieuwe stelsel vallen alle stembureaus, inclusief de hoofdstembureaus, nu onder het gezag van het CHS”,  aldus het staatshoofd. Ook benadrukte hij het belang van de deskundigheid binnen beide organen, gezien hun uitgebreide taken en bevoegdheden die zijn toegekend in oktober 2023.

Tijdens zijn toespraak feliciteerde President Santokhi de nieuwe leden en benadrukte hij de cruciale rol die beide organen spelen in het verkiezingsproces.  Hij gaf aan dat in de afgelopen periode enkele leden van beide organen in nieuwe functies zijn benoemd en anderen de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt, waardoor  het noodzakelijk was om de opengevallen plekken in te vullen.  Het OKB houdt toezicht op de organisatie van de verkiezingen en keurt nu ook kiezerslijsten goed, met directe toegang tot de gegevens uit het  kiesregister. Het staatshoofd onderstreept het belang van een goed functionerende democratische rechtsstaat voor goed bestuur en benadrukte Suriname’s reputatie op het gebied van eerlijke verkiezingen, zowel nationaal als internationaal.

Bij de beëdiging waren ook aanwezig: DNA-voorzitter Marinus Bee, minister van Binnenlandse Zaken Bronto Somodihardjo, OKB-voorzitter Samseerali Sheikh-Alibaks en verschillende departementsdirecteuren. De volgende personen zijn beëdigd als leden van het CHS: Christien Koempai, Chermine Wirjotaroeno, Shaista Nabibaks, Faizel Baarn, en als plaatsvervangend lid Angel Huang. Voor het OKB is Sonja Galimo beëdigd als lid…[+]