Natuurkundedocent hielp studenten met fraude

Natuurkunde

PARAMARIBO – Natuurkunde docent S.R. van Havo 4 heeft zijn studenten geholpen met het plegen van fraude bij hun ingeleverde werk dat zij op 2 juli bij het examen hebben afgelegd. De fraude werd ontdekt toen het duidelijk werd dat er onregelmatigheden waren bij de beoordeling van het natuurkunde-examenwerk.

Op Havo 4 werd gisteren uiteindelijk de uitslag van het examen bekendgemaakt, nadat deze werd uitgesteld op vrijdag. Dit omdat het onderwijsministerie nog bezig was met het onderzoek naar de onregelmatigheden. De studenten moesten gisteren aanhoren dat hun natuurkunde-examen nietig is verklaard en opnieuw van hen zal moeten worden afgenomen op 22 juli. Ouders en studenten die sinds vrijdag hebben uitgekeken naar de resultaten van het examen, waren onaangenaam verrast met deze mededeling die door de leiding van de school werd gedaan.

Na onderzoek van de inspectie Voortgezet Onderwijs op Senioren niveau heeft de docent volmondig bekend dat hij tijdens de inzage de leerlingen een kans heeft geboden om antwoorden bij te schrijven. Aan een andere groep leerlingen heeft hij het correctiemodel meegegeven, zodat die hun antwoorden konden corrigeren en bijschrijven. Onder een groep leerlingen is ook onderzoek verricht en zijn de examenblaadjes bekeken. De leerlingen hebben bevestigd dat zij zijn ingegaan op het aanbod van de docent om antwoorden bij te schrijven bij hun al ingeleverde examenwerk.

Op 12 juli is de situatie met de ouders en leerlingen besproken en heeft het ministerie daarna op basis van de bevindingen besloten welke maatregelen zullen worden getroffen tegen de docent en de studenten. De resultaten van het natuurkunde-examen bij de klassen waar S.R. lesgaf, zijn nietig verklaard en de algehele examenuitslag van deze groep leerlingen is aangehouden. De leerlingen zullen niet worden afgeschreven, maar zij moeten op 22 juli opnieuw het natuurkunde-examen afleggen, waarbij zij dan een ander examenwerk zullen moeten maken en er een andere corrector zal worden ingezet om deze werkjes te corrigeren. S.R. is hangende het onderzoek buiten functie gesteld.

Het onderwijsministerie betreurt het dat zoiets heeft kunnen gebeuren op Havo 4, waarbij de integriteit van het onderwijs is geschaad. “Dit soort gedrag is onacceptabel en wij hopen dat de leerlingen bewust zijn van hun handelen en een levensles hebben geleerd. Op de docenten wordt een dringend beroep gedaan dergelijk gedrag achterwege te laten en zich niet schuldig te maken aan ontoelaatbare handelingen…[+]