President Biden trekt zich terug uit verkiezingsrace

President Biden trekt zich terug uit verkiezingsrace

WASHINGTON – Joe Biden trekt zich terug als kandidaat voor de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Na zijn rampzalige optreden tijdens het eerste verkiezingsdebat met zijn rivaal Donald Trump wist de 81-jarige Biden de twijfels over zijn functioneren niet weg te nemen. Zijn partij vreesde een grote verkiezingsnederlaag en de roep om zijn vertrek werd steeds luider.

De Amerikaanse president maakte zijn besluit bekend in een verklaring. “Het is de grootste eer van mijn leven geweest om te dienen als uw president. En hoewel het mijn intentie was te streven naar herverkiezing, geloof ik dat het in het beste belang van mijn partij en het land is om me terug te trekken en me te richten op mijn verantwoordelijkheden als president voor de rest van mijn regeringstermijn”, schreef hij.

Biden geeft in de verklaring geen redenen voor zijn terugtrekking. Hij zegt later deze week het land te zullen toespreken met meer details over zijn besluit. “Laat me voor nu mijn grootste dank uitdrukken aan allen die zo hard hebben gewerkt voor mijn herverkiezing.”

Nu Biden uit de race stapt, zal de Democratische Partij een nieuwe presidentskandidaat en vicepresidentskandidaat moeten aanwijzen. Dat zal gebeuren tijdens de Democratische Nationale Partijconventie op 19-22 augustus.

Biden wil dat zijn huidige running mate, vicepresident Kamala Harris, hem opvolgt als presidentskandidaat. Zij krijgt zijn “volle steun”. Volgens kenners heeft Harris daar inderdaad de beste papieren voor, zeker met Bidens zegen.

De Democraten kunnen besluiten zich meteen achter Harris te scharen of haar te laten strijden tegen andere gegadigden op de partijconventie.

Met zijn vertrek geeft Biden niet alleen gehoor aan critici uit de gelederen van zijn eigen partij. Uit recente peilingen blijkt dat een grote meerderheid van de Amerikaanse kiezers hem beschouwt als ongeschikt voor een nieuwe presidentstermijn, vanwege zijn hoge leeftijd en fysieke en mentale gesteldheid. In een peiling in opdracht van persbureau AP, gepubliceerd op 17 juli, zei bijna twee derde van de ondervraagde Democratische kiezers dat Biden opzij moest stappen.

De huidige Amerikaanse president en zijn Republikeinse rivaal Donald Trump stonden op 27 juni tegenover elkaar in een debat dat door CNN werd georganiseerd. Tijdens dat debat maakte Biden een breekbare indruk en kwam hij slecht uit zijn woorden. Al snel volgde kritiek vanuit de Republikeinen, maar ook vanuit zijn eigen partij.

Die kritiek luidde van “pijnlijk” en “hartverscheurend” tot “rampzalig” en “de slechtste prestatie in de geschiedenis”. Volgens Amerikaanse media als Politico ontstond er binnen de Democratische Partij grote paniek na het debat. Biden stond in de peilingen al op achterstand op Trump, en in de weken daarna verslechterde zijn positie nog verder.

De enige manier waarop de Democraten nog met een andere presidentskandidaat konden komen, was als Biden zelf zou besluiten zich terug te trekken. Een dag na het debat stelde hij op een campagnebijeenkomst dat hij dat niet van plan was. “Als je wordt neergeslagen, sta je weer op”, zei hij. Die strijdbare opstelling hield hij vol in de weken die volgden. (NU)…[+]