Raadsman constateert dat de Staat zich niet aan de wet houdt

8 (13.00 uur) Raadsman constateert

PARAMARIBO – Raadsman Raoul Lobo heeft geconstateerd dat de Staat zich niet aan de wet houdt door voor veroordeelden, van wie de voorwaardelijke invrijheidstelling is afgewezen, een raadsman toe te voegen. Hij verwijst naar artikel 33 lid 4 van het Wetboek van Strafrecht, waarin is opgenomen dat er voor een veroordeelde ter gelegenheid van het indienen van een bezwaarschrift en voor de behandeling daarvan een raadsman wordt toegevoegd.
Veroordeelden weten niet altijd dat zij binnen veertien dagen nadat hun voorwaardelijke invrijheidstelling is afgewezen door de Commissie Voorwaardelijke Invrijheidstelling bezwaar kunnen aantekenen bij de rechter die hen heeft veroordeeld. Inmiddels zit Maikel N. (44) al twee derde van zijn straf uit. De Commissie Voorwaardelijke Invrijheidstelling heeft de voorwaardelijke invrijheidstelling van Maikel N. afgewezen. Er werd geen raadsman aan hem toegevoegd. Daarom heeft Maikel N. niet binnen de wettelijke termijn van veertien dagen bezwaar gemaakt tegen de afwijzing van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling bij de rechter.
Lobo had bij de behandeling van de strafzaak van Maikel N. bij de rechter gediend als raadsman. Nadat Maikel N. was veroordeeld en het vonnis tegen hem in kracht van gewijsde was gegaan, eindigde de taak van Lobo. Lobo is door Maikel N. als gekozen raadsman wederom benaderd nadat de wettelijke termijn van de indiening van het bezwaarschrift voor de voorwaardelijke invrijheidstelling was verstreken.
“De Staat moest zich aan de wet houden en een raadsman toevoegen”, vindt Lobo. Maikel N. is al acht keer veroordeeld. Het Openbaar Ministerie verzocht de rechter om de niet-ontvankelijkheid uit te spreken, omdat de veroordeelde het bezwaarschrift niet binnen veertien dagen heeft ingediend. De rechter heeft het verzoek tot de voorwaardelijke invrijheidstelling afgewezen. Maikel N. blijft in detentie. WJ…[+]