Veel prominente Democraten scharen zich achter Harris

1 (03.00 uur) Veel prominente Democraten

WASHINGTON DC – De Amerikaanse president Joe Biden heeft zondagavond bekendgemaakt zich terug te trekken uit de presidentsrace. Vanuit zijn eigen gelederen regent het lovende reacties op zijn beslissing, terwijl de steun voor vicepresident Kamala Harris als presidentskandidaat verder toeneemt.
Biden heeft aangegeven zich achter Kamala Harris te scharen als presidentskandidaat voor de Democraten. Harris heeft inmiddels aangegeven kandidaat te willen worden na de terugtrekking van Biden. Ze heeft dat laten weten in een verklaring waarin ze Biden prijst voor zijn “onbaatzuchtige en patriottische daad”.
Eerder op de avond kwam al steeds meer steun haar kant op. De Amerikaanse oud-president Bill Clinton en zijn vrouw Hillary, voormalig presidentskandidaat, steunen vicepresident Harris als presidentskandidaat. Dat hebben ze bekendgemaakt in een verklaring op X. Ze spraken daarin ook hun dank uit aan president Joe Biden.
Ook oud-president Obama prijst Biden, maar hij spreekt nog geen steun uit voor Harris. Obama zegt vertrouwen te hebben in het proces, maar waarschuwt ook dat de Verenigde Staten zich nu op onbekend terrein bevinden.
Ook andere prominente Democraten bedanken Biden voor zijn bewezen diensten, zoals de leider van de Democraten in de Senaat Chuck Schumer. “Joe Biden is niet alleen een geweldige president en een geweldige wetgevende leider, maar hij is ook een werkelijk geweldig mens”, zegt Shumer tegen CNN. “Zijn beslissing was natuurlijk niet makkelijk, maar hij zette zijn land, zijn partij en onze toekomst opnieuw op de eerste plaats”, zo zegt hij tegen de zender.
Uit steeds meer landen komen reacties binnen. Verschillende buitenlandse leiders hebben inmiddels gereageerd op het besluit van de Amerikaanse president Joe Biden om plaats te maken bij de presidentsverkiezingen in november. (NU.nl)…[+]