Netanyahu ontmoet Biden dinsdag

3 (09.00 uur) Netanyahu ontmoet

NEW YORK – De Israëlische premier Benjamin Netanyahu ontmoet dinsdag de Amerikaanse president Joe Biden, en Israëlische soldaten kunnen worden gevaccineerd tegen polio. De ontmoeting tussen Biden en Netanyahu zal in Washington plaatsvinden, meldt de Israëlische regering volgens persbureau Reuters. De twee leiders spreken naar verwachting over een bestand in de Gazastrook en de vrijlating van Israëlische gijzelaars, in ruil voor de vrijlating van Palestijnse gevangenen in Israël of de bezette gebieden. Woensdag spreekt Netanyahu het Congres toe.
Er zijn protesten tegen Netanyahu bij het Capitool in Washington aangekondigd. Ook in de politiek is niet iedereen tevreden met de komst van de Israëlische premier. De Democratische Senaatsvoorzitter Chuck Schumer heeft volgens Amerikaanse media niet zijn handtekening gezet onder de uitnodiging van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden aan de Israëlische premier.
De relatie tussen Netanyahu en Biden zou niet goed zijn. Sinds 7 oktober heeft de Amerikaanse president vaak zijn steun richting Israël uitgesproken, maar de afgelopen maanden stelt hij zich steeds kritischer op. Het Israëlische leger zegt poliovaccins aan te gaan bieden aan soldaten die in de Gazastrook vechten. Deze week werd het virus in het rioolwater aangetroffen. Dat meldde het Ministerie van Volksgezondheid in Gaza nadat het samen met Unicef tests had uitgevoerd.
Door het vervuilde rioolwater lopen de duizenden mensen die in Gaza leven het risico om de zeer besmettelijke ziekte op te lopen. Een besmetting kan onder meer misvormingen en verlammingen als gevolg hebben. De vaccinatie is niet verplicht voor de soldaten en kan gegeven worden na een troepenwisseling. Het Israëlische leger zou ook met internationale organisaties samenwerken om vaccinaties voor inwoners van Gaza beschikbaar te stellen, meldt The Times of Israel. (NU.nl)…[+]