Aantal besmettingen met blauwtongvirus stijgt naar bijna 800

3 (16.30 uur) Aantal besmettingen

DEN HAAG – Het blauwtongvirus is in de afgelopen weken op 791 plekken in Nederland vastgesteld. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA. Dat is ruim twee keer zo veel als een week geleden. Vorige week vrijdag stond de teller op 318 gevallen en afgelopen maandag op 503.
De meeste besmettingen zijn nog altijd in Overijssel, Gelderland, het oosten van Noord-Brabant en het noorden van Limburg. In Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland is het virus nauwelijks vastgesteld. Flevoland is de enige provincie zonder besmettingen.
De toename van blauwtongbesmettingen past bij de tijd van het jaar: het is warm en de knutten die de dieren infecteren zijn actief”, zegt een woordvoerder van landbouwminister Femke Wiersma. Net als bij het coronavaccin voorkomt de blauwtongvaccins geen besmettingen. Maar het maakt de dieren wel minder ziek en verlaagt de sterftekans.
Een stijging van het aantal besmettingen was daarom te verwachten, stelt de woordvoerder. Maar nu moet er worden gekeken hoe de blauwtongbesmetting de gezondheid van de gevaccineerde dieren beïnvloedt. Op verzoek van de minister wordt daar onderzoek naar gedaan. Het ministerie ontvangt daarover nu wisselende signalen: sommige dieren knappen op, maar andere worden ziek of gaan dood. De resultaten van het onderzoek worden binnen enkele weken verwacht.
Blauwtong is een ziekte die vooral schapen treft, maar ook geiten, runderen, herten en sommige dierentuindieren kunnen een besmetting oplopen. Het virus veroorzaakt onder meer een blauwe tong, hoge koorts en zwellingen bij vee. Daardoor kunnen ze sterven. Blauwtong wordt onder meer verspreid door besmette knutten. Dat zijn piepkleine steekvliegjes. Het virus is niet besmettelijk voor mensen. (De Telegraaf)…[+]

Fototekst: Het blauwtongvirus is in de afgelopen weken op 791 plekken in. (De Telegraaf)