Zuid-Korea boos over aankondiging als Noord-Korea

Zuid

OLYMPISCHE SPELEN – Zuid-Korea heeft bij het internationaal olympisch comité (IOC) protest aangetekend na een blunder tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs. De presentator van het evenement kondigde de boot met Zuid-Koreaanse atleten aan als die van Noord-Korea.

De presentator van dienst kondigde de atleten in zowel het Frans als Engels aan als sporters van de Democratische Volksrepubliek Korea. Dat is de officiële naam van Noord-Korea, en niet van Zuid-Korea. De fout is pijnlijk vanwege de slechte relatie tussen de twee buurlanden. Het communistische Noord-Korea en het prowesterse Zuid-Korea vochten tussen 1950 en 1953 een oorlog uit en hebben officieel nooit vrede getekend. De verhoudingen staan de laatste tijd extra op scherp, omdat Noord-Korea ballonnen met afval naar Zuid-Korea stuurt.

De Zuid-Koreaanse minister van Sport “betreurt” de blunder en heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken gevraagd “krachtig protest aan te tekenen bij Frankrijk”. De viceminister van Sport eist een ontmoeting met IOC-voorzitter Thomas Bach. Het IOC ging al door het stof na de foutieve aankondiging. “We verontschuldigen ons voor de fout die is gemaakt tijdens de presentatie van het Zuid-Koreaanse team tijdens de openingsceremonie”, schreef het IOC op X. IOC-voorzitter Thomas Bach kondigde later aan in gesprek te gaan met de Zuids-Koreaanse president Yoon Suk Yeol. Noord-Korea, ook aanwezig op de Spelen, werd tijdens de ceremonie wél correct aangekondigd. (Nusport) …[+]