‘Haatprediker wil islamitische staat op Schots eiland oprichten’

2 (12.00 uur) Haatprediker wil islamitische staat op Schots eiland oprichten

Edinburgh – Een sjiitische prediker, die 20 jaar geleden uit Koeweit naar het Verenigd Koninkrijk vluchtte, wil een onbewoond Schots eiland kopen om daar een eigen islamitisch staatje op te richten. Voor deze ’ongekende kans’ zou hij al drie miljoen pond voor hebben opgehaald. Dat schrijft de Daily Mail.

Deze sjeik Yasser al-Habib wil het onbewoonde Schotse eiland Torsa kopen. Dat kleine eilandje is slechts 1,6 kilometer lang en er staat maar een boerderij op. Het is alleen maar per boot te bereiken. Vervolgens wil hij daar een eigen gemeenschap opzetten volgens islamitische regels en wil hij – na goedkeuring van de overheid – dat moslims van ’over de hele wereld erheen kunnen emigreren’. Hij ziet eigen scholen, ziekenhuizen en sharia-rechtbanken voor zich. In een promotie-filmpje stelt hij: “Als je vrij wilt leven onder de banier van de imam, in een speciaal thuisland waar je het gevoel hebt dat alles daar je doet denken aan de komende verlosser, dan is dit jouw sjiitische thuisland…steun dit project.”

Al-Habib wordt gezien als haatprediker die zijn pijlen richt op soennieten, maar ook op Joden en andere niet-moslims. Met name via zijn eigen tv-kanaal weet hij zijn boodschap bij zijn vele volgers te krijgen. In een uitzending prees hij de Hamas-pogrom van 7 oktober: “Wie van ons geniet er niet van de vergelding tegen de zionistische vijand? We waren allemaal blij door dit nieuws.” Tevens ziet hij soennieten als ketters en valse moslims. Hij vluchtte uit Koeweit nadat hij ’metgezellen van de profeet’ had beledigd. De geestelijke predikt, ondanks dat hij al 20 jaar in het VK woont, uitsluitend in het Arabisch. Tevens zijn sommige volgers van hem een militie gestart, die trainingskampen opzetten en parades oefenen bij hun moskee in het slaperige dorpje Fulmer, ten westen van Londen. (De Telegraaf)…[+]