Russisch huurlingenleger in Mali lijdt zware verliezen

8 (04.00 uur) Russisch huurlingenleger in Mali lijdt zware verliezen

MALI – Het huurlingenleger van de Russische Wagnergroep dat vecht in Mali heeft de tot dusver zwaarste verliezen geleden sinds de komst naar Afrika. Tientallen soldaten werden de afgelopen dagen gedood of gevangen genomen door separatistische Toearegstrijders in het noorden van het land.

De Toeareg verdedigden naar eigen zeggen met succes het dorp Tinzaouatène, dicht bij de grens met Algerije, tegen de oprukkende eenheden van Wagner en het Malinese regeringsleger. Deze werken sinds 2021 samen in de strijd tegen rebellengroeperingen in Mali. Behalve Toeareg zijn dat ook islamitische terreurmilities.

Volgens Russische bronnen, onder wie een vroegere commandant van de huurlingen in Noord-Mali, zijn meer dan tachtig manschappen van Wagner gesneuveld en vijftien gevangen genomen. Onder de slachtoffers zou ook Anton Jelisarov zijn, een hoge officier die tijdens de Russische inval in Oekraïne medeverantwoordelijk was voor de verovering van de stad Soledar, in de buurt van Bachmoet.

Een Russische blogger liet zondag weten dat met de rebellen overeenstemming is bereikt over de losprijs voor de vrijlating van de krijgsgevangenen. Een woordvoerder van de Toeareg zei dat aan hun kant bij de gevechten zeven doden zijn gevallen en twaalf gewonden. (De Telegraaf)…[+]