Kiesraad Venezuela wijst president Maduro aan als winnaar verkiezingen, oppositie erkent officiële uitslag niet

Maduro

CARACAS – Nicolás Maduro is door de aan hem gelieerde Nationale Kiesraad (CNE) uitgeroepen als winnaar van de presidentsverkiezingen. Met 51,2% van de stemmen zou de autocraat van de Socialistische Partij van Venezuela oppositiekandidaat Edmundo González met 44,2% ruim achter zich hebben gelaten.

De uitslag is kort na middernacht bekend gemaakt nadat 80% van de stemmen waren geteld en is daarmee volgen de Kiesraad onomkeerbaar. Een uur later maakte oppositieleidster María Corina Machado op een persconferentie bekend dat niet Maduro maar oppositiekandidaat Edmundo González Urrutia de verkiezingen heeft gewonnen.

“Venezuela heeft een nieuwe president en dat is Edmundo González. Wij hebben gewonnen en de hele wereld weet het.” Volgens de verenigde oppositie heeft González 70 procent van de stemmen behaald tegen 30 procent voor Maduro. De oppositie baseert zich op de uitslag van 40 procent van de stembureaus die het in handen heeft. Dat komt overeen met de peilingen die voorafgaand aan de verkiezingen zijn gepubliceerd. Machado noemt de officiële uitslag “een belediging van de waarheid.”

De uitslag lijkt de hoop van veel Venezolanen op een einde aan 25 jaar socialistische autocratie de grond in te boren. Terwijl Maduro aan zijn derde zesjarige regeringstermijn lijkt te gaan beginnen geeft de verenigde oppositie niet op. “Wij zullen de uitslag op vreedzame wijze bestrijden”, zei Edmundo González. “De opkomst was historisch. Wij hebben in alle staten gewonnen.” zei Machado. „Leve een vrij Venezuela!” (De Telegraaf) …[+]