Biden wil Amerikaans Hooggerechtshof hervormen

Biden fileert Amerikaans Hooggerechtshof in opiniestuk en kondigt ingrijpende hervormingen aan Niemand staat boven de wet

NEW YORK – Joe Biden (81) wil het Amerikaanse Hooggerechtshof hervormen. Dat heeft de president aangekondigd in een opiniestuk in The Washington Post. Volgens Biden heeft het hof de laatste tijd “gevaarlijke en extreme” beslissingen genomen, bijvoorbeeld over de immuniteit van ex-president Donald Trump 78. In Amerika staat niemand boven de wet. Niet de president. Niet een rechter van het Hooggerechtshof. Niemand”, schrijft Biden.

Begin deze maand oordeelde het Hooggerechtshof dat ex-president en huidig presidentskandidaat Donald Trump brede immuniteit genoot tijdens de bestorming van het Capitool in 2021. Het proces wordt daardoor verschoven naar volgend jaar, na de verkiezingen, wat voor Trump dus erg goed uitkomt. In zijn opiniestuk in The Washington Post herhaalt Biden dat hij het niet eens is met die beslissing. Een van de basisprincipes van deze natie is dat niemand boven de wet staat. Niet de president van de Verenigde Staten. Niet een rechter van het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten. Niemand”, schrijft hij. “Maar de beslissing van het Hooggerechtshof op 1 juli om presidenten brede immuniteit te verlenen tegen vervolging voor misdaden die ze tijdens hun ambt begaan, betekent dat er voor een president vrijwel geen grenzen meer zijn.” (HLN)

Photo: De Amerikaanse president Joe Biden. …[+]