Regering moet zich verantwoorden voor problemen rond sociale bijstand

Parlement heeft genoeg van corrupte steekspelletjes
PARAMARIBO – De problemen rondom de verstrekking van sociale bijstand via de Moni Karta houden maar niet op, ondanks dat de regering meermalen verbetering heeft beloofd. De klachten variëren van partijpolitieke corruptie, omkoping, chantage tot ronduit diefstal van de sociale bijstand, inclusief de koopkrachtversterking. De Nationale Assemblee (DNA) heeft de regering opgeroepen om tekst en uitleg te geven over deze aanhoudende misstanden. Zowel de oppositie als de coalitie heeft aangegeven dat de maat vol is. Ann Sadi (NDP) zegt informatie te hebben dat behoeftigen zich bij politieke partijen moeten registreren om in aanmerking te komen voor sociale steun van de overheid. “Nog erger: burgers lopen met beschikkingen rond, maar hebben nog steeds geen Moni Karta. Het is verschrikkelijk. Ik krijg ook klachten van mensen die zich niet hebben geregistreerd, maar wel geld op hun bankrekening hebben ontvangen”, aldus de oppositieparlementariër.
Coalitieparlementariërs melden soortgelijke problemen. Zo zijn er klachten van mensen die al lang geleden hebben geregistreerd, maar nog steeds op hun geld wachten, terwijl anderen geld hebben ontvangen zonder daarvoor te hebben geregistreerd. “Waar begint dat probleem eigenlijk? Hoe kunnen we dit oplossen? Mag ik op al deze zaken die ik heb aangekaart een antwoord?” vraagt VHP-parlementariër Harriët Ramdien.
DNA-voorzitter Marinus Bee heeft de regering erop geattendeerd gericht en gedetailleerd in te gaan op alle klachten die door parlementariërs zijn opgeworpen. Het is duidelijk dat de frustratie onder de parlementariërs groot is en dat er dringend behoefte is aan transparantie en effectieve oplossingen…[+]