Secret Service zag volgens waarnemend directeur schutter Trump niet op dak

4 Secret Service zag volgens waarnemend directeur schutter Trump niet op dak

WASHINGTON DC – Agenten van de Secret Service hebben de man die eerder deze maand bij een campagne het vuur opende op Donald Trump niet gezien op het dak. Dat heeft de waarnemend directeur van de beveiligingsdienst gezegd tegen de Amerikaanse Senaat.

 “Voor zover ik nu weet hadden de counterscherpschutters noch de leden van het beveiligingsteam van de voormalige president informatie dat er een man met een vuurwapen op het dak van AGR lag”, zei waarnemend directeur Ronald Rowe. AGR is de naam van het bedrijf waar de schutter Thomas Matthew Crooks op het dak lag. Agenten merkten hem pas op toen hij had geschoten.

 De lokale politie had Crooks wél in de gaten. En volgens Rowe wist de Secret Service dat de lokale politie bezig was met iemand die zich aan de rechterkant van Trump bevond, maar waren de details voor de agenten van de Secret Service onbekend. “Niets over een man op het dak, niets over een man met een vuurwapen.” Dat het dak niet beveiligd was, “kan ik niet verdedigen”, zei Rowe. Hij zei zich daarvoor te schamen, meldt The Washington Post.

 Maandag verklaarde FBI-agent Kevin Rojek dat een politieman had geprobeerd het dak van AGR op te klimmen. De agent moest vervolgens wegduiken toen Crooks zijn wapen op hem richtte. Zo’n 25 tot 30 seconden later opende Crooks het vuur op Trump. Iets meer dan 15 seconden na het eerste schot werd Crooks zelf doodgeschoten. In de tussentijd had hij acht kogels afgevuurd en was Trump lichtgewond geraakt aan zijn oor. In het publiek vielen een dode en twee gewonden.

 Volgens Rowe ging het mis met de communicatie tussen de lokale politie en de Secret Service. Die problemen leidden volgens hem tot “falen op meerdere niveaus”. Rowe is de tijdelijke opvolger van Kimberly Cheatle. Zij was als directeur van de Secret Service verantwoordelijk voor de bewaking bij de verkiezingsbijeenkomst waar Trump werd beschoten. Ze stapte vorige week onder grote druk op. (NUl)…[+]