Vergadering DNA weer uitgesteld door afwezigheid leden

6 (10.00 uur) Vergadering DNA weer mislukt door ontbrekende leden cr

Vragen gesteld maar geen interesse voor antwoorden

PARAMARIBO – De Nationale Assemblee (DNA) heeft gisteren opnieuw gefaald om te vergaderen. Deze keer over belangrijke wetswijzigingen in het Burgerlijk Wetboek. De presentielijst had nog twee handtekeningen nodig om de vereiste meerderheid van 26 te behalen om te kunnen vergaderen.

De vergadering was bijzonder belangrijk omdat de wijzigingen in het wetboek enkele ingrijpende veranderingen met zich meebrengen. Naast de wetswijzigingen stonden er ook een reeks brandende actuele vraagstukken op de agenda. Deze vragen zijn vorige week door parlementariërs aan de kaak gesteld, en er is geëist dat de antwoorden deze week gegeven moeten worden. Het is dan ook opmerkelijk dat de meeste leden afwezig waren op de vergadering waar zij die gevraagde antwoorden zouden ontvangen.

De oppositie heeft de strategie gehandhaafd om de presentielijst niet te ondertekenen totdat de coalitie voldoende leden had om quorum te bereiken. Ondanks het feit dat de coalitieleden wel aanwezig waren in het DNA-gebouw, waren zij niet bereid te helpen de vergadering voortgang te laten krijgen. Parlementsvoorzitter Marinus Bee kon niets anders doen dan zijn excuses aanbieden: “Wij bieden onze verontschuldigingen aan dat DNA vandaag niet verder kon vergaderen.”

Hij deed vorige week nog een beroep op de regering om zich goed voor te bereiden op de gestelde actuele vragen over onder andere het gesjoemel met sociale uitkeringen, het grondbeleid en onderwijsvraagstukken.

De aanhoudende problemen met het quorum en de afwezigheid van leden blijven een aanzienlijke belemmering voor de voortgang van het parlementaire werk…[+]