Inschrijfgeld opnieuw verhoogd

srd

PARAMARIBO – Het inschrijfgeld voor het nieuwe schooljaar op de verschillende scholen is gestegen in vergelijking met het huidige schooljaar. Ouders en verzorgers zijn niet te spreken over het feit dat het inschrijfgeld weer is verhoogd en dat het steeds moeilijker voor hen wordt om hun kinderen naar school te blijven sturen als zij verder willen studeren.

Damaris Veldboom vertelt dat zij twee kinderen heeft die het komende schooljaar naar de middelbare school moeten gaan. Zij vraagt zich af hoe ze de kosten zal dekken. “Voor mijn zoon die zich op het Natin moet inschrijven, moet ik al bijkans SRD 1225 neertellen aan inschrijvingskosten en materiaalkosten. Voor mijn dochter komt dat uit op bijkans SRD 1115”, vertelt zij. Ze geeft aan dat haar kinderen maandag hun uitslag krijgen, maar zij is er 100 procent zeker van dat ze zullen slagen, gezien zij weet hoe ze hebben gewerkt bij hun schoolonderzoeken. Veldboom zegt dat haar oudste dochter naar het laatste jaar van het Natin gaat en dat zij SRD 1385 moet neertellen voor herinschrijving. “Je betaalt zo veel voor een schooljaar en moet dan telkens weer geld uitgeven aan kopieerwerk dat je kind nodig heeft. Ik vraag me dan af waarom zij boeken meekrijgen naar huis”, stelt zij. Volgens Veldboom is het een trend dat het inschrijfgeld elk jaar wordt verhoogd.

Het inschrijfgeld voor het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) is door het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur vastgesteld op SRD 2400. Ook de materiaalkosten voor de studenten die de vakken biologie, aardrijkskunde, lichamelijke opvoeding, natuurkunde en scheikunde volgen, zijn verhoogd. Dit jaar moeten de studenten SRD 500 neertellen. Studenten die de MO-B-opleiding of PG-extern willen volgen op het IOL, moeten SRD 3600 betalen. Het inschrijfgeld van de Anton de Kom Universiteit is nu vastgesteld op SRD 4200. Ook het inschrijfgeld van de Academie voor Kunst en Cultuur Onderwijs is gestegen naar SRD 2400.

Voor de middelbare scholen moeten de leerlingen SRD 800 betalen aan inschrijfgeld. De materiaalkosten variëren tussen de SRD 315 en SRD 585, afhankelijk van het schooltype, leerjaar en studierichting. Voor leerjaar 1 tot en met 8 bedragen de materiaalkosten SRD 75 per kind; voor leerjaar 9 en 10 zijn de materiaalkosten SRD 150 per kind. Voor de leerjaren 11 en 12 (klas 3 en 4) bedraagt het inschrijfgeld SRD 400 en de materiaalkosten SRD 190. Studenten van de Surinaamse Avond Technische School en de Avond Technische Vakopleiding betalen SRD 400 aan inschrijfgeld en SRD 290 aan materiaalkosten…[+]