Israëlische leger: ’Hezbollahcommandant Fuad Shukr gedood’

1 (direct) Israëlische leger ’Hezbollahcommandant Fuad Shukr gedood’

BEIROET – De Israëlische krijgsmacht (IDF) zegt Hezbollahcommandant Fuad Shukr gedood te hebben. Eerder dinsdagavond meldde de krijgsmacht al dat er een niet nader genoemde functionaris onder vuur genomen was in de Libanese hoofdstad Beiroet. Dit als vergelding voor de aanval op een voetbalveld in Majdal Shams, waarbij twaalf tieners omkwamen.

De IDF beschouwt Shukr als de hoogste militaire commandant van Hezbollah. Hij zou daarom verantwoordelijk zijn voor alle aanvallen van die organisatie sinds Israël in oorlog raakte in Gaza. Bovendien was hij de „rechterhand van de secretaris-generaal van Hezbollah Hassan Nasrallah” en verantwoordelijk voor het meest geavanceerde wapentuig waar Hezbollah over beschikt.

Shukr heeft volgens de IDF sinds 1985 meerdere hoge posities bekleed bij Hezbollah. Vanuit die rol zou hij verantwoordelijk zijn geweest voor „de dood van talloze Israëli’s en buitenlanders over een periode van jaren.”

De krijgsmacht zegt Shukr uitgeschakeld te hebben met een „gerichte, op inlichtingen gebaseerde uitschakeling” met straaljagers. De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant plaatste eerder dinsdagavond al een waarschuwend bericht op X. „Hezbollah heeft een rode lijn overschreden.” Shukr staat ook op de terreurlijst van de VS, onder meer voor een bomaanslag op Amerikaanse mariniers in Beiroet in 1983. Daarbij kwamen 241 defensiemedewerkers om.

Bij de Israëlische aanval zijn volgens het Libanese ministerie van Volksgezondheid drie mensen gedood, onder wie twee kinderen. Daarnaast zouden 74 mensen gewond zijn geraakt. De autoriteiten zeggen dat onder het puin nog gezocht wordt naar overlevenden. Bronnen spraken elkaar eerder op de dag tegen over het lot van Shukr. Verschillende nieuwsorganisaties, waaronder de persbureaus Reuters en AFP, hoorden uit bronnen rond Hezbollah dat hij de aanval overleefd zou hebben.

De Libanese premier Najib Mikati heeft de aanval eerder dinsdagavond veroordeeld en sprak van „flagrante Israëlische agressie.” Iran, dat Hezbollah steunt, sprak van een „wrede en misdadige daad van de zionistische misdaadbende”, verwijzend naar de Israëlische regering. Hamas sprak van een „gevaarlijke escalatie.” De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris, die Joe Biden hoopt op te volgen als president, heeft op de aanval gezegd dat Israël het recht heeft „zichzelf te verdedigen tegen een terroristische organisatie, en dat is precies wat Hezbollah is.” (De Telegraaf) …[+]