EU betaalt eerste miljoenen aan noodhulp voor Palestijnse Autoriteit uit

3 (02.00 uur) EU betaalt eerste miljoenen aan noodhulp voor Palestijnse Autoriteit uit

AMSTERDAM – De Europese Unie heeft woensdag de eerste miljoenen aan extra financiële noodhulp voor de Palestijnse Autoriteit uitbetaald, meldt de Europese Commissie. Het gaat om 150 miljoen euro van de door de EU toegezegde 400 miljoen euro.

De Europese Unie heeft met de Palestijnse Autoriteit afspraken gemaakt over hervormingen. Het Palestijnse bestuur moet onder meer moderniseren en corruptie bestrijden. Daarnaast moeten het bestuur het onderwijs en de sociale zekerheid hervormen.  Een deel van de eerste 150 miljoen euro is bedoeld voor de ondersteuning van kwetsbare gezinnen.

De resterende 250 miljoen euro die de EU heeft toegezegd, komt in augustus en september als de Palestijnse Autoriteit zich aan de hervormingsagenda houdt. “Een sterke en hervormde Palestijnse Autoriteit is de sleutel tot ons gemeenschappelijk doel van een tweestatenoplossing”, zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. “Dit is de enige manier om duurzame vrede te bewerkstelligen voor zowel Israëliërs als Palestijnen.”

Begin september dient de Commissie een wetsvoorstel in voor een groot herstelprogramma. Dat programma moet de Palestijnse Autoriteit helpen in 2026 een begrotingsevenwicht te bereiken. Ook moet het zorgen voor financiële stabiliteit op de lange termijn. De Europese Unie steunt de Palestijnen al jaren financieel. Voor 2021 tot en met 2024 heeft de EU zo’n 1,2 miljard euro beschikbaar gesteld. Daarvan heeft Brussel 890 miljoen euro goedgekeurd.  (NU) …[+]