Autoriteiten organiseren workshop over milieucriminaliteit

8 Autoriteiten organiseren workshop over milieucriminaliteit

PARAMARIBO – Gisteren vond een belangrijke workshop over milieucriminaliteit plaats, georganiseerd door het United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) in samenwerking met het Openbaar Ministerie (OM). Deze bijeenkomst bracht nationale en internationale experts en wetshandhavers samen om strategieën te ontwikkelen tegen milieucriminaliteit.

De workshop maakte deel uit van het Environmental Compliance Support project, gesponsord door de United States Agency for International Development, en valt onder het Global Programme on Crimes that Affect the Environment van UNODC. Het project richt zich op het versterken van samenwerking en kennisdeling om milieucriminaliteit effectiever aan te pakken.

De deelnemers aan de workshop waren afkomstig van verschillende organisaties die betrokken zijn bij de bestrijding van milieucriminaliteit. Onderwerpen die aan bod kwamen, waren onder andere financiering van terrorisme, illegale houtkap, wildlife trafficking, milieuvervuiling, illegale mijnbouw, en witwassen van geld. Tijdens de workshop waren er brainstormsessies waarbij deelnemers actief meedachten over capaciteitsopbouw, verbeteringen in informatiemanagement, en manieren om de samenwerking tussen verschillende stakeholders te verbeteren voor een effectievere opsporing en vervolging van milieucriminaliteit. Ook waren er presentaties gericht op effectievere strategieën voor de aanpak van milieucriminaliteit.

Het OM speelt een cruciale rol in de bestrijding van milieucriminaliteit, verantwoordelijk voor de opsporing en vervolging van deze delicten. Door middel van gespecialiseerde eenheden en samenwerking met andere handhavingsinstanties kan het OM effectiever optreden tegen milieucriminelen. Het is essentieel dat het OM is uitgerust met de juiste wet- en regelgeving om deze vorm van criminaliteit te bestrijden.

Milieucriminaliteit, zoals illegale goudwinning, afvaldumping en handel in bedreigde diersoorten, heeft ernstige gevolgen voor het ecosysteem en de volksgezondheid. Een gezamenlijke aanpak is noodzakelijk omdat geen enkel land deze strijd alleen kan winnen. Internationale en nationale samenwerking is cruciaal om deze problemen effectief te bestrijden.

Deze workshop levert een belangrijke bijdrage aan het versterken van de samenwerking tussen verschillende stakeholders en het ontwikkelen van nieuwe strategieën tegen milieucriminaliteit…[+]