Rusland laat onder meer journalist Ewan Gershkovich vrij, in gevangenenruil met VS

1 (13.00 uur) Rusland laat onder meer journalist Ewan Gershkovich vrij in gevangenenruil met VS

RUSLAND- De Amerikaanse journalist Ewan Gershkovich is onderdeel van een gevangenenruil, die donderdag zal plaatsvinden tussen de Verenigde Staten en Rusland. Amerikaanse media bevestigen de grote gevangenenruil, die al enige tijd rondgaat in Russische media. De deal werd na maandenlange moeizame onderhandelingen tussen Washington en Moskou donderdag bevestigd aan onder meer persbureau Bloomberg en nieuwszender CNN.

 

Gershkovich is een van de grootste namen die door Rusland wordt vrijgelaten. In juli dit jaar was de journalist van The Wall Street Journal door een rechtbank in Moskou veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf, vanwege spionage. De Russische president Vladimir Poetin wekte eerder de suggestie, dat Rusland Gershkovich wilde inzetten bij een eventuele gevangenenruil.

 

Een andere grote naam is die van de Amerikaanse oud-marinier Paul Whelan. Rusland verklaarde Whelan in 2020 schuldig aan spionage en veroordeelde hem tot zestien jaar cel. De Russische autoriteiten stelden dat de oud-marinier “op heterdaad” betrapt werd, omdat Whelan USB-sticks bezat met geheime informatie. Whelan zei dat die spullen expres in zijn auto waren gelegd.

 

De Verenigde Staten en bondgenoten zouden in ruil meerdere Russische gevangenen vrijlaten. Het is alleen niet direct duidelijk om welke personen het gaat. In het Westen zitten meerdere Russen gevangen. Moskou heeft eerder interesse getoond in Vadim Krasikov. Hij heeft in Duitsland een levenslange celstraf gekregen, voor de moord op een Tsjetsjeens-Georgische dissident in 2019.

 

Russische media meldden al een aantal dagen geruchten over de deal. Dat kwam onder meer doordat Rusland tientallen belangrijke westerse gevangenen onverwachts had verplaatst naar onbekende locaties, schreef de onafhankelijke Russische krant The Moscow Times, dinsdag.

 

Ook verdwenen plotseling de gegevens van vijf Russische gedetineerden uit de Amerikaanse gevangenendatabase, meldde het Russische persbureau RIA Novosti, woensdag. Daarnaast schreef het Sloveense persbureau STA woensdag dat twee belangrijke Russische gevangenen onderdeel zouden zijn van “een grote gevangenenruil tussen Rusland, de VS, Duitsland en Belarus”. (NU.nl)…[+]