Geestelijke liet overval plegen om seksueel misbruik te verdoezelen

5 (02.00 uur) Geestelijke liet overval plegen om seksueel misbruik te verdoezelen

ROME – Twee Italiaanse paters hebben zich niet alleen schuldig gemaakt aan seksueel misbruik. Eén van de twee heeft ook nog een overval bij beide slachtoffers laten plegen om het onmiskenbare bewijsmateriaal van het misbruik te vernietigen.

De twee rooms-katholieke geestelijken pater Nicola Gildi en pater Domenico Silvestro, die beiden tijdens de misdaden priester waren van de Sant’Antonio da Padova basiliek uit Napels Afragola, zijn echter tegen de lamp gelopen. Ze zijn samen met de twee dieven en de twee overvallers die door hen waren ingeschakeld gearresteerd.

De politie kwam het seksueel misbruik op het spoor na de inbraak. De twee slachtoffers die waren misbruikt, een Italiaan en een immigrant, deden aangifte van diefstal bij hen thuis. Twee gemaskerde dieven, bewapend met een mes en een knuppel, hadden hun mobiele telefoon gestolen. De politie wist de twee Italiaanse dieven, een negentienjarige en een twintigjarige, al gauw op te sporen. Bovendien werd al gauw duidelijk waarom de dieven nou juist zoveel belangstelling voor de mobiele telefoons hadden getoond. Daar bleek namelijk zowel videomateriaal als chatberichten te staan die een uitstekend bewijsmateriaal vormden van het seksuele misbruik door de geestelijken.

De inbraak was niet goed gelukt. Het lukte de dieven om slechts één van de twee mobiele telefoons te stelen. Op de andere mobiele telefoon vond de politie filmpjes die niets aan de verbeelding overlieten. Het bleek dat Pater Gildi met twee kerels, nota bene beiden bekende ondernemers uit de buurt, contact had opgenomen met de vraag of ze mensen kenden die een inbraak konden realiseren. De twee ondernemers hebben vervolgens twee jonge dieven gestrikt.

Ook heeft de politie een brief van de advocaat van één van de twee slachtoffers gevonden, waarin wordt ingegaan op het seksuele misbruik. In ruil hiervoor zouden de twee slachtoffers aan een baantje bij de kerk worden geholpen en zouden ze van eten en andere primaire levensbehoeften worden voorzien. Ze moesten dan wel seksuele orgies organiseren en daar zelf actief aan meedoen. Ze moesten andere jongeren via datingapps benaderen.

De slachtoffers vonden echter dat de twee geestelijken zich niet aan hun woord hielden en eisten meer in ruil voor hun seksuele diensten. Daarop hadden ze een advocaat in de arm genomen. Deze eiste schadevergoeding voor het seksuele misbruik. De curie bood 90.000 euro aan ieder slachtoffer aan. Pater Gildi vreesde ondertussen dat de videobeelden en chatberichten openbaar zouden worden gemaakt waarna hij heeft geprobeerd het bewijsmateriaal te vernietigen. (De Telegraaf)…[+]