Specialisten behandelen geen SZF-patiënten

logo-VMS

PARAMARIBO – Medische specialisten hebben besloten om vanaf gisteren geen SZF-patiënten meer te behandelen. De Vereniging van Medici in Suriname (VMS) geeft aan dat dit zo zal blijven totdat het SZF de achterstand in betalingen aan alle specialisten heeft voldaan. Alleen cito-gevallen van SZF zullen eventueel nog geholpen worden. Particulieren en anders verzekerden kunnen wel normaal terecht bij de specialisten voor behandeling.

De VMS heeft in een brief naar de directeur van SZF haar ernstige bezorgdheid geuit over de structurele vertragingen in de betaling van honoraria aan de specialisten. “Volgens artikel 11 van de overeenkomst tussen het SZF en de medische specialisten dienen betalingen uiterlijk op de laatste dag van elke maand te worden voldaan. De praktijk wijst echter uit dat deze betalingen nu al bijna twee maanden achterlopen. Wij begrijpen de economische uitdagingen waarmee ons land geconfronteerd wordt, maar de huidige vertragingen zijn onhoudbaar en stellen ons voor onaanvaardbare keuzes. We zijn vastbesloten om de zorg voor onze patiënten te waarborgen, maar dat vereist een eerlijke en tijdige vergoeding voor onze diensten”, schrijft de VMS in hun brief aan de SZF-directeur.

Het zorgaanbod van de specialisten voor SZF-patiënten zal zich beperken tot spoedgevallen (cito-patiënten) tot de betalingen conform de overeenkomst worden hervat. “Dit besluit is niet lichtvaardig genomen en zal doorgevoerd worden voor elke maand dat de betalingsachterstand aanhoudt. De medische specialisten doen een dringend beroep op het SZF en het Ministerie van Volksgezondheid om de noodzakelijke stappen te ondernemen om deze kwestie op te lossen. Het is van cruciaal belang dat de overeengekomen termijnen worden gerespecteerd om de continuïteit en kwaliteit van de zorg in Suriname te garanderen”,  besluit de VMS in hun brief. De specialisten, die vorige week al aan de bel hebben getrokken over de achterstand in betalingen, hadden tot en met gisteren geen enkele reactie ontvangen vanuit het SZF of het Ministerie van Volksgezondheid…[+]