Rusland rukt op in Donetsk dankzij Oekraïense tekorten en oorlogsvliegtuigen

2 Rusland rukt op in Donetsk dankzij Oekraïense tekorten en oorlogsvliegtuigen

RUSLAND – Russische troepen boeken langzame maar gestage terreinwinst in het oosten van Oekraïne. De opmars is vooral te danken aan gebrek aan manschappen bij Oekraïne en de inzet van oorlogsvliegtuigen door de Russen. Rusland boekte succes in het gebied tussen de plaatsen Pokrovsk en Avdiivka, beide gelegen in de regio Donetsk in het oosten van Oekraïne. Dat melden onder meer persbureau Reuters en het Amerikaanse Institute for the Study of War ISW.

Bij Pokrovsk boekte het Russische leger terreinwinst van zo’n 57 vierkante kilometer in een week tijd. Dat is een van de grootste successen in het Russische offensief sinds de lente, zegt een oorlogsexpert tegen Reuters. De opmars zorgt ervoor dat een groeiend aantal Oekraïners wegvlucht.

De terreinwinst van de Russen is vooral gevolg van tekorten bij het Oekraïense leger. Bovendien hebben de Oekraïners moeite om sommige brigades voldoende uit te rusten. Een van de analisten van ISW merkt op dat het materiaal dat de Oekraïense soldaten hebben een stuk minder is dan dat van de Russen. De vertraagde wapenleveringen vanuit het Westen, met name de Verenigde Staten, hebben de situatie verergerd.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft de regio rond Pokrovsk donderdag uitgeroepen tot de hoogste prioriteit van het leger op dit moment. ISW verwacht dat de opmars van de Russen iets zal stagneren wanneer ze de stedelijke gebieden in zullen trekken. Niet alleen de inzet van gepantserde voertuigen, maar juist ook de aanvallen door infanterie-eenheden en de inzet van oorlogsvliegtuigen vormen een probleem voor de Oekraïense defensie, meldt Reuters.

Een woordvoerder van de Oekraïense Nationale Garde ziet dat Rusland de vliegtuigen inzet om aanvallen van de infanterie met bombardementen te ondersteunen. Dankzij deze tactiek kunnen de Russen dagelijks 100 tot 200 meter opschuiven. Mogelijk kunnen de door het Westen geleverde F-16’s weerstand bieden tegen de Russische aanvallen, maar dat is gezien het gebrek aan ervaring bij de pas net getrainde Oekraïense piloten riskant.   (NU)…[+]