DNA staat vierkant achter protest rijstboeren Nickerie

4 DNA staat

Regering houdt zich niet aan toezeggingen

PARAMARIBO – De protesterende rijstboeren in Nickerie hebben de volle ondersteuning van De Nationale Assemblee (DNA). Zowel oppositie als coalitie is donderdag vierkant achter de boeren gaan staan in de eis om meer compensatie te krijgen voor verhoogde kostprijzen als gevolg van de extra droogte. De schuld wordt door grote delen van het parlement gelegd bij de regering, die zich niet zou houden aan gedane beloften en ook niet optimaal irrigatiewater kon schenken vanwege mismanagement bij het Wakay-pompgemaal.

Ivanildo Plein (NPS) vindt dat de boeren alle recht hebben om boos te worden op de regering, aangezien de regering hen SRD 12000 per hectare zou hebben beloofd. Om hen uiteindelijk met SRD 2000 op te schepen. Harriƫt Ramdien (VHP) is blij met het gebaar vanuit de regering, maar vindt die toch nog aan de lage kant. Als het van haar afhangt zou de regering het dubbele daarvan kunnen geven.

Mohamedsafiek Gowrie (VHP) uit Nickerie is zelf rijstboer en legt de bel keihard bij de regering. Aan de ene kant begrijpt hij de argumenten van de regering dat droogte als gevolg van klimaatverandering parten heeft gespeeld. Echter, hij wijst de regering op het feit dat de Wakay-pompen niet optimaal zijn ingezet vanwege teleurstellende prestaties van de dienstdoende ambtenaren. Hij verklaarde zich solidair met het protest van zijn collega-rijstboeren en zegt gisteren het liefst met hen te willen zijn tijdens het voortdurende protest. Hij koos er echter voor om naar DNA te komen en hun roep naar meer compensatie onder de aandacht van de regering te brengen. Voor hem is de aangeboden SRD 2000 ook onacceptabel…[+]