Carport met solarsysteem verlicht Sosis-sportcomplex

carport

PARAMARIBO – Het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) voert het programma ‘Development of Renewable Energy, Energy Efficiency and Electrification of Suriname (SU-G1001)’ uit. Als onderdeel van de sociale verantwoordelijkheid binnen dit Inter-American Development Bank (IDB)-project, is er op het Willebrod Axwijk sportcomplex (Sosis) een carport gebouwd. Deze carport, een overkapping waar voertuigen beschermd tegen weersinvloeden geparkeerd kunnen worden, is voorzien van een 5 kW photovoltaïsch (PV) zonne-energiesysteem dat zorgt voor de verlichting van het Sosis-sportcomplex.

De officiële ingebruikname van de carport en het zonne-energiesysteem vond dinsdag plaats. Onder toeziend oog van de directie en functionarissen van NH en het Ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS), IDB-vertegenwoordigers en aanwezige schooldirecteuren hebben studenten de schakelaar van de switchbox omhoog getrokken. Hierdoor is het systeem officieel in werking gebracht. 

Dwight Emanuel, projectmanager van het SU-G1001-project en tevens onderdirecteur Energie van NH, geeft aan dat de duurzame zonne-energievoorziening op het Sosis-sportcomplex het resultaat is van zorgvuldig intern overleg en diverse veldbezoeken. NH is de uitvoerder van het project, terwijl ROS het beneficiair ministerie is dat deze faciliteit voor sport en recreatie aanbiedt aan de gemeenschap. Emanuel deed tijdens zijn betoog een beroep op de gemeenschap om verantwoord en zorgvuldig om te gaan met de vernieuwde faciliteiten, zodat langdurig kan worden bijgedragen aan de verlichting en daarmee ook de veiligheid op het sportcomplex.

On-grid photovoltaïsch zonne-energiesysteem: het in gebruik genomen solarsysteem bij Sosis is kenmerkend voor een grid-tied of on-grid systeem, vanwege de verbondenheid met het bestaande elektriciteitsnetwerk van de NV Energiebedrijven Suriname (EBS). De aanwezige zonnepanelen (PV-modules) vangen het zonlicht op, dat wordt omgezet in gelijkstroom. Door middel van een inverter wordt de gelijkstroom van de zonnepanelen omgezet in wisselstroom, die compatibel is met het elektriciteitsnet van de EBS. Hierdoor is de stroom die aan het netwerk wordt teruggegeven van de juiste specificatie. Middels een smart meter wordt de opgewekte zonne-energie die aan het EBS-netwerk wordt geleverd, gemeten. Ook wordt gemeten hoeveel van de geleverde energie aan het EBS-netwerk weer wordt afgenomen. Dit wordt bepaald door de stroomconsumptie van de aanwezige lantaarns en eventuele e-bikes die bij de carport worden opgeladen. 

Een grid-tied PV-systeem is innovatief en milieuvriendelijk vanwege de verlaging van het fossiele brandstofverbruik en de daarmee verminderde CO₂-uitstoot. Een 5 kW PV-systeem is in staat om drie basis huishoudens van stroom te voorzien…[+]