Aantal besmettingen blauwtong stijgt steeds langzamer

1 Aantal besmettingen blauwtong stijgt steeds langzamer

DEN HAAG – Het aantal besmettingen met het blauwtongvirus is opnieuw opgelopen, maar de stijging gaat steeds langzamer. Het virus is in totaal op 1722 plekken in het land vastgesteld, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA

Eerder verdubbelde het aantal gevallen zo ongeveer per week, en soms ging de toename nog sneller. Op maandag 15 juli meldde de NVWA 94 gevallen, een week later 503 en vorige week maandag stond de teller op 1094 gevallen.

De meeste besmettingen zijn nog altijd in de Achterhoek, Overijssel, het oosten van Noord-Brabant en het noorden van Limburg. Ook in Flevoland is het blauwtongvirus nu vastgesteld. Dit was tot vorige week de enige provincie zonder besmettingen. Het virus is nauwelijks vastgesteld in Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland.

Blauwtong is een ziekte die vooral schapen treft, maar ook geiten, runderen en herten. Ook sommige dierentuindieren kunnen een besmetting oplopen, zoals kamelen, lama’s, giraffen en okapi’s, maar het is onbekend of dat is gebeurd. Het virus veroorzaakt onder meer een blauwe tong, hoge koorts en zwellingen bij vee. Daardoor kunnen ze sterven. Blauwtong wordt onder meer verspreid door besmette knutten, piepkleine steekvliegjes. Het virus is niet besmettelijk voor mensen. In het voorjaar zijn veel dieren gevaccineerd tegen blauwtong. Volgens een eerste analyse van gezondheidsdienst Royal GD verlopen de infecties nu wat milder dan vorig jaar.   (De Telegraaf)

Fototekst: Het aantal besmettingen met het blauwtongvirus is opnieuw opgelopen. (De Telegraaf)

…[+]