Turnicoon Biles grijpt naast achtste gouden medaille

(13.jpg-turnicoon

TURNEN-Simone Biles heeft haar Olympische Spelen maandag afgesloten met een zilveren medaille op de vloer. De Amerikaanse was favoriet op het onderdeel, maar moest Rebeca Andrade voor zich dulden. Biles greep eerder op de dag naast een medaille op de balk.

Biles maakte in de Bercy Arena een aantal foutjes in haar oefening op de vloer. Zo kwam ze na een sprong net buiten de vloer terecht. Die missertjes kwamen de Amerikaanse duur te staan. De jury beoordeelde de oefening van Biles met 14,133. Dat was minder dan de score van de Braziliaanse Andrade (14,166), die voor Biles olympisch kampioen werd. De Amerikaanse Jordan Chiles werd derde.

Biles liep dankzij haar tweede plek op de slotdag van het turntoernooi in Parijs haar achtste olympische titel mis. Eerder op de dag stelde de Amerikaanse ook al teleur op de balk. Ze viel tijdens haar oefening van het toestel en moest zich tevredenstellen met een vijfde plek. Zo beleeft Biles een matig einde van een verder indrukwekkend toernooi. De 27-jarige turnlegende won maar liefst drie gouden medailles: de landenwedstrijd met de Verenigde Staten, de individuele meerkamp en op sprong. Het waren haar vijfde, zesde en zevende olympische titel.

De vier andere gouden medailles won Biles op de Spelen van Rio in 2016. Drie jaar geleden beleefde Biles op de Spelen van Tokio een vervelend toernooi. Ze trok zich tijdens de teamfinale in Tokio terug wegens mentale problemen. Vlak daarna nam Biles afstand van het turnen.

In 2023 keerde de 1,42 meter lange Amerikaanse superster terug. Op de WK in Antwerpen van vorig jaar pakte ze meteen vier keer goud. Na haar derde goud in Parijs heeft ze op WK’s en de Spelen in totaal 41 medailles veroverd. (Nos)

Foto: Simone Biles heeft haar achtste gouden medaille niet kunnen winnen. (Foto: ESPN)