Chatbot Elon Musk verspreidt misinformatie over presidentskandidaat Harris

8 (04.00 uur) Chatbot Elon Musk verspreidt misinformatie over presidentskandidaat Harris

WASHINGTON – Topbestuurders uit vijf Amerikaanse staten hebben hun beklag gedaan bij Elon Musk. Ze zeggen dat chatbot Grok van zijn berichtendienst X onjuiste informatie heeft verspreid over de verkiezingen, bericht nieuwssite Axios.

De chatbot zou gebruikers ten onrechte hebben voorgehouden dat vicepresident Kamala Harris in allerlei staten niet meer op het stembiljet kan komen. Ze zou daarvoor een deadline hebben gemist nu president Joe Biden zich heeft teruggetrokken als kandidaat. Die informatie zou uiteindelijk miljoenen mensen hebben bereikt.

De staten zeggen dat de beweringen van de chatbot niet kloppen. “In alle negen staten is het tegenovergestelde het geval”, citeert Axios uit een brief van de staten Minnesota, Pennsylvania, Washington, Michigan en New Mexico. Ze willen dat maatregelen worden genomen om te zorgen dat kiezers niet op het verkeerde been worden gezet ‘in dit cruciale verkiezingsjaar’.

De staten zijn vooralsnog niet tevreden over de aanpak van X. Dat platform reageerde ‘schouderophalend’, zegt minister Steve Simon uit Minnesota. X is verzocht om kiezers met vragen over de verkiezingen door te verwijzen naar een officiële website met informatie. (De Telegraaf)…[+]