Jongerenorganisaties waarschuwen voor toename drugsgebruik

xtc

PARAMARIBO – Jongerenorganisaties waarschuwen jongeren om tijdens de komende vakantieperiode, waarbij verschillende uitstapjes georganiseerd zullen worden, niet zomaar te gaan feesten, maar vooral te letten op hun veiligheid. Dwight Smith, jongerenwerker, zegt dat jongeren vooral op hun drank moeten letten en niet zomaar mensen moeten vertrouwen. Ook waarschuwt hij jongeren voor de gevaren en de gevolgen van drugsgebruik. Hij drukt jongeren op het hart om stoer gedrag achterwege te laten en niet met de stroom mee te gaan.
Volgens Smith komen de verschillende drugssoorten in allerlei vormen voor. Zo zijn ze er in de vorm van gummiesnoepjes, cakesoorten enzovoort. Smith zegt dat het de laatste tijd vaker is voorgekomen dat jongeren allerlei drugssoorten gebruiken om te experimenteren wanneer zij aan het chillen zijn. Ook waarschuwt hij jongeren voor het zonder medeweten van een ander drugs in hun drank te zetten zoals sukru, xtc, pikachu en andere middelen met de bedoeling misbruik te maken van die persoon. “Weet dat het strafbaar is als je iemand zonder toestemming drogeert om daarna misbruik te maken van de persoon. Indien de persoon aangifte doet, kan jij de bak in gaan en je toekomst verpesten.” Hij roept de politie op om, gezien de vakantieperiode, strengere controles te voeren en het toezicht aan te scherpen. Hij denkt bijvoorbeeld aan strengere controles op vakantieoorden. “Ook de vele privétourbusuitstapjes steken de kop op. De politie moet ook daar controles uitvoeren”, stelt hij.
Een andere jongerenwerker doet een beroep op de ouders om met hun kinderen te praten voordat zij van huis gaan. Ook vragen zij de ouders om hun kinderen uit te leggen dat zij niets zomaar van mensen mogen aannemen. De jongerenwerkers roepen ouders op erop toe te zien dat indien hun kroost ergens gaat overnachten er altijd toezicht is van ouderen, zodat zij weten dat hun kind veilig is…[+]