Phogat paar gram te zwaar en mag niet naar finale

(13.00 uur) Phogat is paar gram te zwaar en mag niet naar finale

WORSTELEN – De Indiase worstelaar Vinesh Phogat mag niet op voor goud omdat ze een paar gram te zwaar is. De vrouw moest zich wegen in aanloop naar de finale tot 50 kilo vrije stijl, maar ze woog net te veel.

Door de diskwalificatie ontvangt ze geen medaille, zo maakte de organisatie bekend. “Met spijt moeten we de Indiase delegatie meedelen dat Vinesh Phogat is gediskwalificeerd voor de finale van het vrouwenworstelen”, staat in een verklaring. “Ondanks de inspanningen van het team woog ze een paar gram te veel.” De Indiase worstelfederatie laat weten in beroep te gaan tegen de beslissing. De 29-jarige plaatste zich dinsdag voor de finale. Ze versloeg de Cubaanse Yusneylis Guzman Lopez met 5-0 in de halve finale. Guzman Lopez worstelt nu de finale tegen Hildebrandt.

Phogat krijgt steun van hogerhand. De Indiase premier Narendra Modi noemt haar “een kampioen onder de kampioenen. Je bent de trots van India en een inspiratie voor elke Indiër. De tegenslag van vandaag doet pijn en ik wou dat ik de woorden had om de wanhoop uit te drukken. Tegelijkertijd weet ik dat jij het toonbeeld van veerkracht bent. Het is altijd jouw aard geweest om uitdagingen aan te gaan”, aldus Modi op X. Volgens verschillende media vraagt hij de organisatie van de Spelen de diskwalificatie terug te draaien. (De Telegraaf)

Foto: Vinesh Phogat (l) zal geen medaille krijgen omdat ze gediskwalificeerd is. (Foto: ESPN) …[+]