Meer elektrische dan fossiele auto’s verkocht in China

Meer elektrische dan fossiele auto’s verkocht in China

CHINA – Chinezen hebben afgelopen maand voor het eerst meer elektrische dan fossiele auto’s aangeschaft, blijkt uit branchecijfers. China is een van de grootste automarkten ter wereld. Van de auto’s die in juli zijn verkocht, was 50,8 procent elektrisch of hybride. Chinese autobouwers produceren veel elektrische modellen, van onder meer de merken BYD, Lynk & Co. en Saic.

 

De totale autoverkopen in het land vielen met 2 procent terug. Dit komt onder meer doordat verkopers minder korting gaven. De komende tijd hoopt de regering in Peking het gebruik van elektrische auto’s verder te promoten. Daarbij richt het landsbestuur zijn pijlen vooral op kleinere steden en landelijke gebieden. De Chinese auto’s zijn ook buiten het eigen land steeds populairder. Zo zijn er steeds meer exemplaren te zien op de Nederlandse wegen. Ook in een aantal andere Europese landen vinden de Chinese modellen gretig aftrek.

 

Dit tot ergernis van de lokale autofabrikanten. Zij vinden dat er sprake is van oneerlijke concurrentie, omdat de Chinese producenten veel meer staatssteun zouden krijgen dan zijzelf. De Europese Unie is het daarmee eens en heeft vorige maand de invoerheffingen op elektrische auto’s die in China zijn gemaakt verhoogd. Vooruitlopend op deze extra heffingen hebben Europeanen in juni nog snel Chinese auto’s gehamsterd. De registraties waren toen 70 procent hoger dan in de maand ervoor. (NU.nl)…[+]